Hejtman Zimola definitivně skončil. Ivana Stráská je šestou hejtmankou v historii ČR

Události: Ivana Stráská novou jihočeskou hejtmankou (zdroj: ČT24)

Jihočeský hejtman Jiří Zimola z ČSSD rezignoval na mimořádném zastupitelstvu na funkci v čele kraje. Nahradila ho Ivana Stráská (ČSSD), která odpoledne získala od zastupitelů 28 hlasů ze 48 možných. Zimola odstoupil, neboť nechtěl bránit vzniku nové krajské koalice, kterou tvoří sociální demokraté, Pro jižní Čechy, KDU-ČSL a Jihočeši 2012. Pozici hejtmana opouští po více než osmi letech a nebude v žádné pozici ve vedení kraje.

V Jihočeském kraji po podzimních volbách vládla koalice ČSSD, ANO a Jihočechů 2012. Ta se před dvěma týdny rozpadla. Důvodem byly neshody mezi ČSSD a ANO v otázce odměn pro vedení Jihočeských nemocnic.

Odměňování managementu kritizovali i opoziční zastupitelé. Společně s ANO se jim nelíbilo, že předseda holdingu nemocnic Martin Bláha ročně získává 7,2 milionu korun. Hejtmana kritizovali rovněž za to, že si nechává od Bláhy stavět rekreační objekt v Lipně nad Vltavou.

Bláhu v čele holdingu nemocnic nahradí exministryně zdravotnictví a současná krajská zastupitelka Zuzana Roithová (KDU-ČSL). Bláha pak zůstane členem vedení holdingu do 30. června a bude Roithové předávat agendu. Nová koalice se také shodla na tom, že změní systém odměňování v nemocnicích. „Já bych dokonce ani tu funkci nepřijala, pokud by nebyla tato dohoda,“ dodává Roithová. 

Stráská stála v minulých letech v čele dozorčí rady Jihočeských nemocnic

Nově zvolená hejtmanka Ivana Stráská se přitom ještě koncem března milionových odměn pro Bláhu zastávala: „Managementy nemocnic odpovídají za obrat zhruba 7,2 miliardy korun, ručí vlastním majetkem za svá rozhodnutí. Tomu je úměrné i jejich odměňování,“ uvedla Stráská po vypuknutí aféry. „Máme nejlepší nemocnice v republice, pokud budeme mít průměrné manažery s průměrným platem, obávám se, že za čas budeme mít také průměrné nemocnice,“ uvedla také.

Sama Ivana Stráská byla v letech 2009–2016 předsedkyní dozorčí rady Jihočeských nemocnic. Mezi lety 2009–2012 také zasedala v dozorčí radě Nemocnice Dačice. 

Také proto zvolení Stráské do čela kraje opozice kritizuje: „Pro nás je to dáma, která neustále obhajuje, že člověk, který si odnesl 36 milionů korun z jihočeských nemocnic, si je odnesl právem,“ uvedl zastupitel Martin Kuba (ODS).

Zimola: ODS ztratila napojení na nemocnice

Odcházející hejtman Jiří Zimola definitivně rezignoval ve čtvrtek: „Rozhodl jsem se odstoupit, i když nejsem policií kvůli ničemu vyšetřován. V celé této věci šlo o nemocnice, to zlaté vejce, na které ztratila ODS napojení. Podstatou celé této politické taškařice bylo ustanovení koalice ANO a ODS s cílem privatizovat nemocnice,“ uvedl ve čtvrtek Zimola. Dodal, že jeho odchod z pozice hejtmana podporovali i někteří jeho kolegové z vedení sociální demokracie.

Zimola, kritik současného vedení sociální demokracie, už ve středu naznačil, že na vyhrocení situace v Jihočeském kraji mělo podíl vedení ČSSD a prohlásil, že odstupuje jen kvůli brutálnímu politickému tlaku na úrovni kraje.

Po rozpadu koalice se snažilo poskládat dohromady vládu i hnutí ANO. Oslovilo ODS a KDU-ČSL, Pro jižní Čechy a Jihočechy 2012. Právě KDU-ČSL, Pro jižní Čechy a Jihočeši 2012 se rozhodli vstoupit do koalice s ČSSD. Její členové podepsali ve středu koaliční dohodu a dohromady mají 28 zastupitelů z 55.

Zastupitelé zvolili novou hejtmanku i její náměstky

Zimolu v čele kraje střídá Ivana Stráská, která se stala šestou hejtmankou v historii Česka. Ruku pro ni zvedlo 28 zastupitelů ze 48. Statutárním zástupcem hejtmanky bude Josef Kont (Pro jižní Čechy), který bude dohlížet na investice a rozvoj.

  • náměstkem pro finance se stal Jaromír Novák z ČSSD
  • náměstkem pro zemědělství a životní prostředí Pavel Hroch (Jihočeši 2012)
  • náměstkem pro školství a sociální věci Zdeněk Dvořák (KDU-ČSL)

 Jedenáctičlennou radu doplnili dva uvolnění členové. Těmi se stali Jiří Švec (Pro jižní Čechy) a Antonín Krk (ČSSD). Za neuvolněné radní pak zastupitelé zvolili Miroslava Jocha (ČSSD), Ivo Moravce (Pro jižní Čechy), Pavla Talíře (KDU-ČSL) a Pavla Pavla (Jihočeši 2012).

Narodila se 21. června 1952, vystudovala obor český jazyk-dějepis na Pedagogické fakultě Jihočeské univerzity. Do roku 1998 pracovala jako učitelka a později zástupkyně základní školy v Milevsku.

V komunálních volbách poprvé kandidovala v roce 1994 jako bezpartijní za ČSSD. Do zastupitelstva Milevska se dostala až o čtyři roky později, kdy zároveň usedla do křesla starostky. V čele města stála v letech 1998–2006, v zastupitelstvu zasedala až do roku 2014, kdy již nekandidovala.

Od roku 2000 je zastupitelkou Jihočeského kraje, od roku 2008 až dosud náměstkyní hejtmana. Na starost měla oblast sociální, zdravotní a národnostních menšin, byla i předsedkyní dozorčí rady Jihočeských nemocnic (2009–2016) a členkou dozorčí rady Nemocnice Dačice.

V kauze kolem předsedy představenstva Jihočeských nemocnic Martina Bláhy, který ve funkci pobíral vysoké odměny a stavěl pro končícího hejtmana chalupu u Lipna, se za odměňování postavila. „Managementy nemocnic odpovídají za obrat zhruba 7,2 miliardy korun, ručí vlastním majetkem za svá rozhodnutí. Tomu je úměrné i jejich odměňování,“ řekla Stráská koncem března po vypuknutí aféry.

Ivana Stráská
Zdroj: Michal Doležal/ČTK