ČSSD v preferencích strmě padá. Kromě hnutí ANO jsou před ní také ODS a KSČM

Letošní květen byl v české politice ve znamení vládní krize kolem odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO). Ve volebním modelu ale v době těchto událostí nejvíc ztratila ČSSD, která se tak propadla až za ODS a KSČM. Naopak hnutí ANO si podrželo stejné preference jako v dubnu a zůstává v rámci modelu na prvním místě. Průzkum zpracovala agentura Kantar TNS v rámci projektu Trendy Česka pro Českou televizi.

Hnutí ANO se v květnovém modelu umístilo na prvním místě s velkým odstupem podobně jako v předchozích měsících. Aktuálně dosahuje zisku 31,5 procenta, takže ve srovnání s dubnem nezaznamenalo ani přírůstek ani úbytek. Naopak ČSSD, která se konstantně držela na druhé pozici, v květnu ztratila dva procentní body na 10 procent a propadla se za opoziční ODS i KSČM, které si udržely 11,5 procenta, respektive 10,5 procenta.

Jak ČSSD, tak ANO hrály výraznou roli během květnové krize. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) hned druhého května podal demisi celé vlády, a to kvůli kauzám předsedy hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše. Krok zdůvodňoval obavou, že kdyby Babiše pouze odvolal z funkce, mohl by šéf hnutí ANO „hrát roli mučedníka“.

Když potom ale prezident Miloš Zeman přišel s výkladem, že jde o demisi pouze premiéra a nikoli celého kabinetu, Sobotka obrátil a místo demise vlády zaslal na Hrad pouze návrh na odvolání Babiše. Navíc se v té době objevily nahrávky, na kterých se Babiš s novinářem svých bývalých novin MF Dnes domlouvá na materiálech proti svým politickým konkurentům.

Hrad však rozhodnutí o odvolání Babiše odložil kvůli cestě do Číny. Byl tak kritizován, že otálí. Babiš mezitím přijal, že bude odvolán, i když s tím nesouhlasil, a hnutí ANO začalo navrhovat jeho náhradníky. Nakonec premiér přijal Ivana Pilného (ANO) jako nástupce na ministerstvu financí. Zeman jmenoval Pilného ministrem 24. května.

TOP 09 vylepšila svou pozici

Některé strany ale v květnu zaznamenaly nárůst. TOP 09 si tak v květnu polepšila o 2,5 procentního bodu na 9 procent. Přitom dlouhodobě se spíš potýká s úbytkem preferencí. Lidovci pak šli nahoru o 1,5 procentního bodu na 8,5 procenta.

Volební model – vývoj preferencí parlamentních stran
Zdroj: Kantar TNS

KDU-ČSL by ale měla jít do voleb v koalici se STAN. V rámci výzkumu byly dotazovány samostatně a zisk případné koalice by mohl ukazovat jiné podíly podporovatelů, nicméně prostým součtem by podle květnového modelu získala koalice 10,5 procenta, takže by překročila potřebnou desetiprocentní hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny.

Tato hranice je u jednotlivých stran nižší – pět procent. V květnu by ji překročila ještě Svoboda a přímá demokracie se šesti procenty. Nejblíž překročení jsou pak Piráti se čtyřmi procenty.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost Kantar TNS. Sběr dat probíhal ve dnech 9. 5. až 29. 5. 2017 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 813 respondentů. Ten totiž zahrnuje jen respondenty, kteří zvažují účast ve volbách a uvedli nějakou stranu. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 0,9 až 3,2 procentního bodu.