Sobotka si demisi nakonec rozmyslel. Na Hrad poslal návrh s odvoláním Babiše

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil, že avizovanou demisi vlády nakonec v polovině května nepodá. Místo toho navrhnul odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO). Prezident Zeman totiž avizoval, že demisi premiéra nechápe jako konec celé vlády. „V takové situaci nedává moje demise smysl,“ uvedl Sobotka. Babiš prý nechá rozhodnutí o svém případném odvolání na prezidentovi. Sobotkovy argumenty jsou podle něj směšné a k odchodu z vlády nevidí šéf ANO důvod.

Pokud by vláda demisi v polovině května podala, umožnilo by to podle Sobotky vládu rekonstruovat, a to už bez účastni ministra financí Andreje Babiše. „Byl jsem osobně připraven v takové rekonstruované vládě nebýt. Byl jsem připraven do čela takové vlády podpořit jiného sociálního demokrata.“ 

Podle premiéra ale začal prezident Zeman veřejně interpretovat ústavu v rozporu s dosavadními zvyklostmi a dosavadní praxí z minulých let.

„Prezident republiky začal tvrdit, že s demisí premiéra nekončí celá vláda a že demise znamená, že se vymění pouze předseda vlády. V takové situaci ale moje demise nedává žádný smysl,“ uvedl na brífinku Sobotka.

On-line přenos
Vládní krize – Sobotka nepodá demisi, odvolá Babiše
23:27

On-line přenos k dění na české politické scéně po oznámení premiéra Sobotky, že nepodá demisi vlády, ale navrhne odvolání ministra Babiše, v tuto chvíli končí. Děkujeme za pozornost, o dalších událostech bude informovat web a vysílání ČT24 i během prodlouženého víkendu.

23:25

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) řekl, že další postup Senátu vůči prezidentovi bude zřejmě na programu úterního jednání senátního organizačního výboru. "Požádali jsme právníky, aby připravili jasné stanovisko možného postupu Senátu," uvedl.

23:01

Předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD) je přesvědčen, že Sobotka podal návrh na Babišovo odvolání v souladu s ústavou i zvyklostmi. "Všichni ministři, kteří byli odvoláváni za éry předsedy vlády Sobotky, byli odvoláváni stejným způsobem," argumentoval. "Prezident nikdy neměl žádné připomínky," dodal.

Tento výklad by totiž umožnil, aby Andrej Babiš ve vládě zůstal. „Při takovéto interpretaci ústavy by nebyl naplněn smysl toho, proč jsem demisi jako předseda vlády zvažoval,“ dodal Sobotka.

Ještě v pátek proto Zemanovi odeslal návrh na odvolání Andreje Babiše a očekává, že ho Zeman bez odkladu odvolá: „Věřím, že alespoň v tomto případě bude prezident republiky postupovat v souladu s Ústavou České republiky a v souladu s Ústavou České republiky ministra bez zbytečného odkladu odvolá.“ Prezident a ministr financí mají ovšem dlouhodobě kladné vztahy.

Sobotka řekl, že Babiš je zatížen podezřeními, že neodváděl daně a že úkoloval novináře v médiích, která v minulosti vlastnil, jak mají psát. Podle něj by to stačilo na odchod každého ministra, pouze Babiš se odejít zdráhá. Podle Sobotky se ministr financí nedokáže rozhodnout v zájmu státu, proto ho odvolává.

Brífink premiéra Sobotky, kde stáhl návrh demise vlády (zdroj: ČT24)

Babiš: Argumenty premiéra jsou směšné

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) označil tyto argumenty za směšné. Své případné odvolání z vlády prý nechá na prezidentovi: „Co na to říct, pan premiér mění stanovisko počtvrté za pár hodin. Ty jeho argumenty jsou směšné.“ Postoj premiéra je podle něj součástí kampaně ČSSD proti němu. 

Babiš také zopakoval, že je sledován a odposlouchávám agenturou, která má podle něj blízko k rozvědce spadající pod ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). „Nemám na to samozřejmě důkazy, ale ty informace jsou. Považuji to za skandální spiknutí. ČSSD používá všechny prostředky, aby mne likvidovala,“ uvedl.

Oznámení premiéra, že odešle na Hrad návrh na jeho odvolání, považuje Babiš za zoufalství. Předseda vlády podle něj dělá z politické situace bramboračku a chová se nenormálně. „Ty jeho připomínky ohledně daní jsou lži. Já daně řádně platím, splnil jsem svůj závazek vůči sněmovně,“ uvedl.

Události: Další zvrat ve vládní krizi. Jít má jen Babiš (zdroj: ČT24)

Podle Faltýnka by měli ministři za ANO zůstat ve vládě i v případě odvolání Babiše

S kritikou premiéra se přidal i 1. místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek: člověk, který jako Sobotka mění každých deset minut názor, by neměl být premiérem. Předpokládá, že pokud Sobotka odvolá ministra financí Andreje Babiše (ANO) bez jeho souhlasu jako předsedy koaliční strany, bude porušena koaliční smlouva.

Podle Faltýnka by měli ministři za ANO zůstat ve vládě i v případě, že by prezident nakonec Andreje Babiše z postu ministra odvolal. O takové dohodě mluvila také ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. „Ano, my jsme dohodnuti, že bychom pokračovali ve vládě,“ řekla novinářům po schůzce ministrů za ANO právě s Faltýnkem. Babiš se jí nezúčastnil, má program v Plzeňském kraji.

Podle Faltýnka zatím vedení hnutí o věci nediskutovalo, varianta setrvání ministrů je ale ve hře. „My jsme to říkali několikrát, že bychom chtěli ten mandát dotáhnout. A pokud by došlo k odvolání pana Babiše panem prezidentem, respektive kdyby tam byl ten souhlas s odvoláním, tak teď říkám svůj osobní názor, který zatím není projednán v rámci předsednictva a výboru, že bychom měli pokračovat, naši ministři dál ve vládě, aby dokončili ty úkoly, které mají ještě před sebou.“ 

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček Sobotkův brífink komentoval s tím, že premiér mění názory takřka každou hodinu. „Takže raději počkáme, zda si svůj nejnovější přemet zase nerozmyslí.“ V dalším příspěvku na Twitteru poznamenal, že zoufalí lidé dělají zoufalé věci. „Zoufalý premiér se právě snaží stáhnout do bahna celou republiku,“ napsal.

Špičky ČSSD jednaly od rána

V pátek ráno se kvůli aktuální politické situaci sešlo užší vedení ČSSD, aby se dohodlo na dalším postupu. Místopředseda strany Lubomír Zaorálek ještě před vystoupením Sobotky uvedl, že ohledně dalšího postupu nebyly spory.

Ministr zahraničí Zaorálek kritizoval především to, jak ministr financí Andrej Babiš (ANO) přistupuje k nahrávkám zveřejněným na internetu, na kterých Babiš hovoří s redaktorem o připravovaných článcích o politických rivalech ve svých bývalých médiích. Zásahy do svobody médií označil Zaorálek za ohrožování demokracie podobné praktikám před rokem 1989.

Zaorálek se vrátil i k čtvrtečnímu setkání Sobotky s prezidentem Milošem Zemanem, který se choval, jako by přijal premiérovu demisi, ačkoliv Sobotka dorazil jen na konzultace. „Bylo to trapné a nedůstojné. Je špatné, když se osobní antipatie promítají do jednání na této úrovni,“ uvedl. Podstatnější jsou ale podle něj Babišovy skandály. 

Bělobrádek: Stažení demise logický krok

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek chápe dnešní krok premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který stáhl návrh na podání demise vlády. Předseda vlády udělal jedinou možnou věc, aby nedošlo k destabilizaci kabinetu jako celku.

„Co se týká stáhnutí demise, je to pochopitelně logický krok, který chápu. Protože v situaci, kdy prezident republiky deklaruje, že si vykládá ústavu jinak, než bylo zvykem dlouhodobě, tak by to mohlo uvést celou republiku v chaos, protože by nebylo potom jasné, jestli ostatní členové vlády jsou odvoláni, nebo ne, a rozhodování vlády by tak mohlo být zpochybňováno. To je věc, která je naprosto nepřijatelná, a z tohoto důvodu je krok Bohuslava Sobotky logický a správný,“ řekl Bělobrádek.

V souvislosti s návrhem na odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO) Bělobrádek šéfa hnutí ANO kritizoval kvůli aféře s nahrávkami: „Babiš nikdy nepopřel, že tyto nahrávky jsou autentické. Já to nevím, jestli jsou, nebo nejsou, ale pokud jsou, tak to je naprostý skandál a ukazuje to, že v tomto případě nám Andrej Babiš i celé veřejnosti prostě lhal,“ kritizoval šéf lidovců.

Ostatní strany mluví o absurdním divadlu

Podle šéfa ODS Petra Fialy není premiér Sobotka hlavním viníkem současné vládní krize, ale agónii prodlužuje. Spolu s vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO) a prezidentem Milošem Zemanem prý šéf vlády předvádí absurdní divadlo, prohlubují krizi a způsobují chaos. V tiskovém prohlášení Fiala zopakoval, že občanští demokraté jsou pro předčasné volby začátkem září. 

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ocenil, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pochopil, že demise celého kabinetu byla tragickou chybou. Ve snaze odvolat skandály zatíženého ministra financí Andreje Babiše (ANO) může Sobotka počítat s podporou TOP 09, uvedl v tiskovém prohlášení Kalousek.

Zástupci hnutí Starostové a nezávislí (STAN) hodnotí rozhodnutí premiéra Sobotky s pochopením. Podle předsedy STAN Petra Gazdíka to bylo nejméně špatné řešení. Poslanec Jan Farský pak mluví o tom, že Sobotka vyzval na souboj Babiše a prezidenta Miloše Zemana.

Podle šéfa poslanců KSČM Pavla Kováčika zřejmě neměl premiér Sobotka všechny své kroky promyšlené s ohledem na současnou situaci a ústavní právo. Komunisté jsou pro předčasné volby, „Očekáváme, že situace nebude klidná,“ dodal Kováčik.

Návrh na odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO) z vlády podle něj neznamená, že ho prezident přijme a premiérovi vyhoví. KSČM trvá na názoru, který prezentovala už v lednu, že současná koalice už nemůže nic nového přinést a že nejlepším řešením by byly předčasné volby.

Předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch hovořil v souvislosti se Sobotkovým dnešním rozhodnutím nepodat dříve ohlášenou demisi celé vlády za absurdní divadlo. Navzdory tomu ale Úsvit nadále nesouhlasí s případným konáním předčasných voleb. „Co se týče červnového termínu, o kterém se mluvilo, tak se nestihnou lhůty. Září nemá smysl, je to měsíc před řádným termínem,“ podotkl Černoch.  

Časový sled událostí stávající vládní krize
Zdroj: ČT24