Sobotka a Babiš si při vládní krizi vyzkoušeli nové role. Pomáhala i hříbátka a koťátka

168 hodin: Hříbátka a koťátka (zdroj: ČT24)

Nezvyklé role si zahráli v květnové vládní krizi dva její hlavní aktéři. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a jeho vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Političtí analytici si v pořadu ČT 168 hodin všímali nejen jejich atypických momentů, ale třeba i toho, jak jejich spolupracovníci zvládají krizovou komunikaci na sociálních sítích. Téma připravila Kristina Ciroková.

U premiéra experty asi nejvíc překvapilo, že šel do přímého střetu s Babišem a že přitvrdil svůj slovník. Politik úřednického typu se nově tváří jako rázný muž, který řekne i… sprosťárnu.

V pořadu OVM České televize to bylo ještě nenápadné slůvko. „Když něco slibujete na zdraví svých nejbližších, tak to přece říkáte vážně, doprčic.“ V rozhovoru pro Hospodářské noviny už byl ostřejší: „… zase se brodíme, brodíme v nějakých… v nějakých sračkách nebo v bahně“.  

obrázek
Zdroj: ČT24

Hrubší slovník a hledání vlastní značky

Představa, že premiér půjde do čelního střetu s Andrejem Babišem, byla ještě před měsícem prakticky vyloučená, nemyslitelná, říká hlavní analytik týdeníku Ekonom David Klimeš. „Nikdo to netipoval,“ dodává.

Předseda Institutu politického marketingu Karel Komínek považuje zhrubnutí premiérovy komunikace za jakýsi poslední pokus o nastartování vlastní značky jako silného lídra.

Expert na politický marketing, který pracuje pro ODS, Martin Černý je přesvědčen, že to „zhrubnutí“ poradili Sobotkovi jeho spolupracovníci.

„Nicméně, pakliže se to dělá takto překotně a takto v podstatě až na sílu, tak to může působit kontraproduktivně,“ varuje Komínek.

Otřesená aureola predátora pod tlakem

„Říkám, že to je kontinuální kampaň a považuji to za skandální.“
„Nebudu rezignovať, můžete mě i zabíť, ale nebudu rezignovať.“

Nejen tyto dva výroky pak ukázaly v nové pozici vicepremiéra a ministra financí. Politoložka FF Univerzity Palackého v Olomouci Eva Lebedová to považuje vlastně za první moment, kdy se Babiš dostal do defenzivy a jeho (dosavadní) víceméně pozitivní mediální obraz byl narušen.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Květnové dny zcela jistě dokázaly otřást aureolou Andreje Babiše jako jednoznačného predátora, dominátora, který prostě rozcupuje vše, co je mu v cestě,“ domnívá se Stanislav Balík, politolog FSS Masarykovy univerzity v Brně.

Babišovi v očích některých politologů ublížil i jeho výrok na tiskové konferenci ministerstva financí (mířící na německou europoslankyni Ingeborg Grässleovou, s níž vede dlouhodobý spor), kdy řekl, že je na něj vždycky připravena „vyhodit kýbl sraček“.

Lebedová si myslí, že se tak ukázalo, že ve chvíli, kdy nemá Babiš připravenou mediální komunikaci od svých poradců, tak se dostává pod tlak.

Odborníci o expertech aneb Když já nejsem já

Ano, poradce v zákulisí mají pochopitelně oba aktéři. A politologové pak uvažují, zda ‒ když jsou jejich příspěvky na sociálních sítích psané v ich formě ‒ to opravdu píšou sami politici nebo jimi placený tým.

Černý pak dochází k závěru, že „vše, co je na Facebooku Andreje Babiše je nějaká strategie a nějaká kampaň“.

Expert na sociální sítě Daniel Krásný si zase myslí, že statusy Babiše jsou „velice dobře strukturované, jsou velice dobře napsané, evidentně je za nimi znát určitá profesionalita lidí, kteří umí psát statusy na sociální sítě“.

Situace, které přece mají fungovat

Někdy se pak politik ukáže v situaci, která by měla podle některých politických analytiků vždy fungovat. „Ono se říká, že když někam dáte děti nebo koťátka, tak to bude vždycky fungovat líp,“ říká Krásný.

Na facebookovém profilu Babiše se tak například objevilo,  jak se dostal na čerstvý vzduch, mimo politiku, na křest prvního jarního hříběte v Milovicích. A zmínil i svůj super zážitek, který ho nabil do dalšího týdne: „Malý Fergus byl plachý, ale ze všech návštěvníků mě pustil nejblíž.“

A když Andrej Babiš zmínil hříbě, tak Sobotkova spojenkyně a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) sáhla po koťatech a publikovala je na Twitteru. K novinářům pak byla nečekaně ‒ babišovsky, teď už vlastně i sobotkovsky ‒ otevřená: „Já jsem opravdu v neděli byla u koťátek a poslala jsem ty fotky kolegům a ti se málem posrali smíchy“.

Předseda Komínek považuje její vzkaz za takové malé rýpnutí „právě do toho, řekl bych, až perfektně vymodelovaného marketingového konceptu hnutí ANO“.

Marksová upozornila na to, že obsah politické komunikace se v podstatě stále více ztrácí ve prospěch líbivé formy, domnívá se Komínek.

Zachránci a oběti nezbývá, než hrát svou roli

Oba hlavní aktéři se zatím pokoušejí přesvědčit veřejnost o své pravdě. Sobotka jako zachránce demokracie, Babiš jak oběť systému.

„Myslím si, že i v těchto dnech jde o charakter českého státu, charakter naší republiky, jak bude vypadat v příštích letech,“ říká premiér.

„Já jsem ohrožení vašeho zkorumpovaného systému, který jste tady vybudovali za 26 let, a proti kterému já budu dál bojovat,“ říká končící vicepremiér a ministr financí. 

Dotázaní političtí experti soudí, že oběma aktérům nyní ani nezbývá nic jiného, než hrát své role. 

Bohuslav Sobotka si nějakou jinou pozici asi nemohl vybrat, když dělá tak naprosto zásadní krok, jako je povalení celé vlády, řekl Klimeš k průběhu květnové vládní krize.

Andrej Babiš se stylizuje do pozice oběti nějaké připravené kampaně ze opozičních politiků, ze strany ČSSD, ale já se domnívám, že v této chvíli mu v podstatě ani nic jiného nezbývá, myslí si Lebedová.