Grémium ČSSD schválilo volební kandidátku „rebelujících“ Jihočechů

Grémium sociálních demokratů schválilo jihočeskou kandidátku do sněmovních voleb. Novým lídrem by měl být písecký starosta Ondřej Veselý. Podoba jihočeské kandidátky se na poslední chvíli měnila. Nejdřív vedení vyškrtlo exhejtmana Jiřího Zimolu, na protest proti tomu pak odstoupil i původní jihočeský lídr Stanislav Mrvka a někteří další členové. Grémium jednalo i o předvolební kampani.

Kandidátní listinu na jihu Čech ještě musí potvrdit v referendu krajští členové strany. „Kandidátka půjde do stranického hlasování tak, jak byla připravena. Pokládám to za uzavřenou věc, teď se připraví vnitrostranické hlasování a kandidátka projde hlasováním. Na lídra je navržen pan Veselý, to znamená, bude o tom muset ještě jednat předsednictvo,“ shrnul Sobotka debatu o situaci v Jihočeském kraji.

„Pevně věřím, že dnešní rozhodnutí vedení sociální demokracie povede ke stabilizaci v rámci jihočeské kandidátky. Já osobně jsem přesvědčen, že kolega Veselý je výborný lídr,“ řekl náměstek hejtmanky a dvojka na jihočeské kandidátce Petr Podhola (ČSSD).

Také nový lídr kandidátky Veselý doufá, že tím diskuse končí. „Samozřejmě ale nemůžeme ani vyloučit, že ještě někdo další z kandidátní listiny odstoupí. Ale věřím, že se ta situace už zklidní,“ dodal.

Vedení strany v polovině května vyškrtlo z jihočeské kandidátky bývalého hejtmana Jiřího Zimolu, který figuroval na posledním 22. místě. Předseda strany Bohuslav Sobotka to vysvětloval tím, že by před volbami mohly ČSSD uškodit kauzy, kvůli kterým se vzdal funkce hejtmana.

Na protest proti tomuto kroku ale opustili kandidátku její lídr Stanislav Mrvka a také Jindřich Florián a Josef Eigner. Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská tento týden uvedla, že odstoupení zvažuje také. Všichni to zdůvodňovali zásahy vedení, což má ovšem ČSSD ve stanovách povoleno.

ČSSD už má předvolební slogan i logo

Hlavní část jednání grémia se ale už věnovala předvolební kampani. Volební manažer strany Jan Birke ve středu avizoval, že na grémiu představí hlavní heslo pro volební kampaň, její vizuální podobu a zhruba třicetibodový seznam témat, jimiž chce strana oslovit voliče. „Textově už je připraven, na sloganu už jsme se dohodli,“ dodal Sobotka. Jednotlivé programové body ale prozradit nechtěl.  

Podle průzkumu pro TNS Kantar pro ČT klesly preference ČSSD k deseti procentům a strana se propadla až na čtvrté místo. 

„Myslím, že poslední průzkumy jsou jedna věc a výsledek je věc druhá. Viděli jsme to u nás v celé řadě kampaní, že favorit, který jde do voleb, nakonec nemusí být tím, kdo ve volbách nejvíce posílí,“ uvedl s odkazem na čtvrteční hlasování ve Velké Británii, kde se podařilo během několika týdnů labouristům dohonit náskok konzervativců. „Myslím si, že sociální demokracie má během čtyř měsíců šanci posílit svoji pozici,“ konstatoval. 

Plánované představení programu Sobotka pokládá za jednu z reakcí na pokles preferencí. „Je také třeba, abychom se už teď oprostili od procesu skládání kandidátních listin, aby naši kandidáti začali komunikovat s voliči, pro tu komunikaci jim chceme dát hlavní nástroj, kterým je volební program. Určitě chceme zintenzivnit debaty s lidmi a určitě se budeme věnovat i tomu, jak je prezentována politika sociální demokracie,“ uvedl.