Z Vrbětic se znovu ozývají exploze. Pyrotechnici tam po zimě znovu začali sbírat a likvidovat munici

Policie po zimní přestávce pokračuje v plošném pyrotechnickém průzkumu a sběru munice v areálu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku, kde v roce 2014 vybuchly dva sklady. Některou munici pyrotechnici likvidují přímo na místě v trhací jámě.

Po zimě pyrotechnici znovu začali sbírat a likvidovat munici ve Vrběticích. Střežený areál prochází od pondělního rána tým tvořený policejními pyrotechniky, hasiči, kriminalistickým technikem a policistou z pohotovostního a eskortního oddělení. Sbírají zbytky munice rozprášené po výbuších stovky metrů od skladů. „Munice byla prozatím nalezena nejdále 1500 metrů od epicentra,“ řekla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Speciálně vyčleněná skupina zároveň ohledává epicentrum výbuchu skladu číslo 16. Nalezenou munici a její úlomky pyrotechnici shromažďují podle stupně její nebezpečnosti na různých místech v areálu.

Munici, která není schopna převozu, likvidují pyrotechnici na místě

Z areálu už se znovu ozývají řízené exploze. Munici, která je nebezpečná a není schopná převozu, likvidují ještě tentýž den ve speciálně vytvořené trhací jámě. „Celkem bylo řízených explozí do dnešního dne pět,“ dodala Monika Kozumplíková. Munici, jež je schopná převozu, skladují a podle potřeby a situace odvážejí do trhací jámy ve Vojenském újezdu Libavá, kde je také likvidována.

Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení

Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku. Ohledání epicentra druhého výbuchu bude následovat po dokončení prací v prvním a potrvá také několik měsíců. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Munice uskladněná v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena.