Vrbětice bez munice. Z areálu odjel poslední kamion

Z areálu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku ve středu odjel poslední kamion s municí. Oficiálně tak skončilo vyskladňování, které trvalo téměř rok. V areálu loni na podzim postupně vybuchly dva sklady s municí, první exploze si vyžádala dva lidské životy. Do Vrbětic dnes přijeli také ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který ujistil, že vláda je připravená garantovat a financovat dokončení sanace areálu.

Téměř rok trvalo pyrotechnikům, než vyklidili čtyři desítky muničních skladů ve Vrběticích. Za tu dobu z areálu odjelo přesně 547 kamionů. Část munice se odvážela do armádních skladů v Květné na Svitavsku, zbrojní materiál si převzaly také firmy, které ho odvezly do svých prostor nebo k zákazníkům. Některá uskladněná munice byla podle policie poškozená, jiná zase v poškozených obalech.

Události: Vrbětice bez munice (zdroj: ČT24)

„Chci poděkovat všem, kteří zajistili, že během necelého roku bylo možné munici odvézt,“ řekl při návštěvě areálu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Během roku odtud bylo odvezeno na sedm tisíc tun materiálu, dalších dvě stě kusů poškozené a nebezpečné munice pyrotechnici zlikvidovali na místě.

„Byl to skutečně náročný proces, se kterým jsme v historii neměli zkušenosti,“ uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý s tím, že policie pokračuje i ve vyšetřování výbuchů. Obě exploze policie vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.

Policie na místě činu

Po odjezdu posledního kamionu přijde na řadu ohledání místa činu, sběr munice a hloubková sanace epicentra i celého areálu. „Viděli jsme s panem premiérem, v jakém stavu je ten areál a zejména epicentrum, je to práce na měsíce a roky," zmínil ministr vnitra Milan Chovanec. „Vláda je připravena garantovat a financovat celý proces sanace,“ dodal premiér.

Studio ČT24 k ukončení odvozu munice z Vrbětic (zdroj: ČT24)

První výbuch zasáhl areál loni v říjnu a vyžádal si dva lidské životy. Následovalo po něm 451 neřízených výbuchů. Další sklad explodoval v prosinci. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Státní zástupce už podal kvůli skladování zakázaných výbušnin v muničním skladu obžalobu na pět lidí a dvě firmy.

Lidé dostanou odškodnění

Vláda nedávno rozhodla i odškodnění lidí ze tří okolních obcí. Celkem mezi ně rozdělí šest milionů korun. Každý zdejší občan by tak měl dostat zhruba tři tisíce. Odškodnění se týká lidí z Vlachovic-Vrbětic, Haluzic a Lipové. Výplatu odškodného zajistí obce, lidé si o něj nebudou muset žádat, ale dostane ji automaticky ten, kdo je v obci přihlášen.

Ministři se shodli také na změnách v ostraze areálu. Ubude vojáků a území se ohradí plotem, ušetří se víc jak sto milionů ročně. Areál bude dočasně oplocen, fyzickou ostrahu částečně nahradí kamerový systém. I přesto policie apeluje na lidi, aby se k místu ani nezkoušeli přibližovat, celý areál je totiž stále nebezpečnou zónou. Současný bezpečnostní perimetr měří zhruba deset kilometrů.

Pokud jde o dlouhodobou budoucnost areálu, neměla by se do něj v žádném případě vracet munice, uvedl premiér. Na konkrétním využití prostoru by rád našel shodu státu s krajem a obcemi.