Historické lázně v Plzni dál chátrají, využívají je jen hráči paintballu

Plzeň chce zachránit chátrající lázně (zdroj: ČT24)

Plzeň se už poněkolikáté snaží zachránit zchátralé městské lázně. Ty jsou sice kulturní památkou, ale všechny projekty na jejich opravu a využití v minulosti vyzněly do ztracena. V areálu lázní se už čtyři roky jen hraje paintball. Radnice se proto znovu snaží dojít k dohodě s majitelem lázní, kterým je italská firma TWB Praha.

Hotel, byty, kanceláře, wellness nebo fitness centrum – to všechno už mohlo vzkřísit památkově chráněné bývalé městské lázně v Plzni. Zatím prvorepubliková stavba jen chátrá. „Trpí tím, že je objekt vybydlený, že se tam netemperuje a není tam život,“ říká vedoucí odboru památkové péče Petr Marovič.

Areál o velikosti 22 tisíc metrů čtverečních teď slouží jenom hráčům paintballu. Podle památkářů se tak o budovu aspoň někdo stará, i když po sobě střílí barevné želatinové kuličky. „Vzhledem k vnitřnímu stavu objektu tohle není skoro žádné poškození,“ uklidňuje Marovič.

Plány na přestavbu lázní na multifunkční areál přerušila krize
Zdroj: ČT24

Lázně mohl majitel přestavět na multifunkční areál už před osmi lety. Tehdy ale celý projekt zastavila ekonomická krize. I proto se po letech město sešlo s italským majitelem, firmou TWB Praha.

„V zájmu města a občanů města Plzně je, aby byl objekt městských lázní zrekonstruován a aby byl používán, protože do jisté míry to považujeme za ostudu Plzně,“ říká primátor Martin Zrzavecký.

„Jedná se o velký projekt, rádi bychom do něj investovali sami, ale prodej taktéž nemůžeme vyloučit kvůli velikosti investice,“ vzkázala za společnost TWB Praha Jana Ledvinková.

Konkrétní obrysy spolupráce by mohlo město s majitelem domluvit už v příštích dnech, kdy se mají obě strany na zdevastovanou památku podívat i s architekty.