Nizozemská firma CTP nedostala posvěcení na černou stavbu u Hradce Králové

Události v regionech: Stavební úřad zamítl žádost o dodatečné stavební povolení (zdroj: ČT24)

Šance, že rozestavěný areál skladů na východním okraji Hradci Králové začne někdy fungovat, je zase o něco menší. Společnost CTP Invest stavěla načerno a požádala o dodatečné stavební povolení, které však stavební úřad nevydal. Jeho rozhodnutí není pravomocné, CTP se může odvolat. Pokud ale pravomocné bude, rozjede se znovu řízení o odstranění stavby.

Stavební úřad odmítl žádost o dodatečné stavební povolení zejména proto, že k areálu, který začala CTP bez povolení stavět, nemá dostatečné napojení na silnici. Společnost sice chtěla příjezdovou silnici postavit, jenomže k tomu potřebovala souhlas zastupitelstva Hradce Králové. A ten nedostala. Trasa totiž vedla přes městské pozemky.

CTP dala již dříve najevo, že i v případě, že v první instanci dodatečné stavební povolení nezíská, bude o legalizaci stavby obchodního parku dále usilovat. O odvolání bude rozhodovat krajský úřad.

K němu by přitom nizozemská firma měla jít s tím, že má příjezd vyřešený. CTP uvedla, že se již domluvila na tom, že koupí pozemky, kudy by mohla vést silnice, která by městské parcely obešla. „Alternativní napojení máme k dispozici. Je to ale řešení, které je podstatně dražší a bude trvat přibližně rok,“ uvedl konzultant CTP Invest Boris Kudláček.

Náměstek královéhradeckého primátora Jindřich Vendlich (TOP 09) však upozornil, že má magistrát k alternativnímu napojení areálu negativní stanovisko od Ředitelství silnic a dálnic i policie. Náměstek se přitom v minulosti nechal slyšet, že „CTP souhlas nikdy nedostane“.

Černé stavbě pořád hrozí odstranění

Pokud by společnost s odvoláním neuspěla, přišlo by na řadu řízení o odstranění černé stavby. Stavební úřad je již zahájil, ale přerušil je, než rozhodne o žádosti o dodatečné stavební povolení.

Nizozemská firma začala svůj areál budovat bez povolení na podzim 2014, po několika neúspěšných výzvách úřadů k zastavení stavby práce začátkem března 2015 přerušila. V tu dobu již měla první halu téměř hotovou a u druhé byla na začátku stavby. Celkem firma proinvestovala 270 milionů korun, na pokutách zaplatila zhruba 1,3 milionu korun.

Městu nyní hrozí CTP Invest žalobou, chce nahradit škody, které firmě údajně vznikly, když město odmítlo stavbu silnice na svých pozemcích. CTP chce osm milionů eur (220 milionů Kč). S radnicí také jednala o narovnání, dohodu však zastupitelé v říjnu neschválili.