Černá stavba v Hradci Králové zastavena

Hradec Králové - Nizozemský investor CTP Invest zastavil práce na černé stavbě dvou průmyslových hal v Hradci Králové a oznámil to radnici. O nelegálních přípravách komplexu o rozloze přibližně dvou fotbalových hřišť informovala jako první toto pondělí Česká televize. Ve středu už ze staveniště firma odvážela stroje.

Dělníci balí - technika z černé stavby dvou skladovacích hal CTP v Hradci Králové mizí. Přitom ještě v pondělí 2. 3. byla stavba v plném proudu a pracovaly tu desítky lidí.

Situaci na černé stavbě v pondělí popisuje tento článek:

Ve středu bylo na stavbě už jen pár lidí. Jedna hala už je skoro hotová, druhá rozestavěná.

„Naši úředníci a zástupci samosprávy opakovaně vyzvali CTP invest k zastavení prací,“ konstatovala mluvčí Magistrátu Hradce Králové Magdaléna Vlčková. Od prosince to učinili už čtyřikrát. Třikrát je investor ignoroval. Teď oznámil, že uposlechne. 

Reportér ČT přímo na staveništi zjišťoval, které firmy už balí. Oslovení technici ale mluvit nechtěli. 

Nelegální staveniště Holanďanů opouštějí lidé ze tří firem:

  • Pozis Bau Rousínov
  • PMK Drill Praha
  • PSG Otrokovice

CTP Invest v únoru zaplatil čtvrtmilionovou pokutu za práci bez stavebního povolení. Dělníci ale po zaplacení stavěli dál. „To je nehoráznost od toho investora. Stavět bez stavebního povolení si normální člověk, který ctí zákon naší země, nedokáže představit,“ uvedl Zdeněk Fink (HDK), primátor Hradce Králové. Primátor dodal, že ho zaráží ještě další věc. Že si investor na práce najal stavební firmy, které mohou přijít o své živnostenské oprávnění, když stavějí bez stavebního povolení.

„Tento týden bude podána na stavební úřad žádost o vydání dodatečného povolení společně s dokumentací a věříme, že se nám podaří dosáhnout vydání a nabytí právní moci co nejdříve,“ uvedl v písemném vyjádření mluvčí CTP Invest Luboš Zajíček.

Nezávislý stavební odborník Stanislav Mach předpokládá, že se investor bude snažit stavbu zlegalizovat. „Zlegalizovat ji může tím způsobem, že požádá o změnu stavby před jejím dokončením, což je samozřejmě mnohem jednodušší, než kdyby měl projít celým správním řízením, to znamená územním řízením a stavebním řízením,“ uvedl Mach.

Stavební úřad nyní sice vede řízení o odstranění stavby. Zda budou muset haly zmizet, není jisté. Může je dodatečně povolit. 

Redaktor ČT oslovil i soudce Paula Springera, který působí v Siegenu v Německu, aby ze svých zkušeností zhodnotil, jestli by si podobně mohl investor počínat u našich západních sousedů: „Ještě v životě jsem neslyšel, že by si někdo v Německu dovolil postavit provozní halu načerno, bez stavebního povolení. Protože pak by následovalo zbourání na jeho náklady a k tomu ještě tučná pokuta,“ řekl německý soudce Paul Springer.

Magistrát Hradce Králové podal na CTP trestní oznámení kvůli tomu, že investor neuposlechl tří výzev k zastavení černé stavby, tedy kvůli maření úředního rozhodnutí. 

Černá stavba u Hradce Králové zastavena (zdroj: ČT24)