Firma postavila v Hradci načerno sklad, po městu chce 216 milionů

Kontroverzní firma CTP Invest tvrdí, že ji šikanuje Hradec Králové (zdroj: ČT24)

Nizozemská firma CTP Invest podnikatele Remona Vosse postavila na periferii Hradce Králové skladový areál. Načerno. Po městu nyní žádá 216 milionů korun. Podle názoru firmy škoda vznikla a dál vzniká tím, že jí radnice brání ve využívání příjezdové komunikace, a tím i ve vydání dodatečného stavebního povolení.

Černá stavba druhý rok zarůstá křovím, a holandský investor proto přechází do protiútoku. V dopise primátorovi vyčísluje škody, které mu vznikly, a chce je zaplatit. „Celková výše škody vzniklé společnosti CTP Invest je k dnešnímu dni odhadována ve výši 8 milionů eur,“ napsala firma v červenci.

„Největší škoda jsou investice do budovy, snížení hodnoty nemovitostí a pozemků, které jsme museli nakoupit,“ vysvětlil Luboš Zajíček z CTP Invest. „Je to opravdu velká drzost, postavit černou stavbu, chtít za to finanční kompenzaci a ještě nám vyhrožovat,“ oponuje náměstek primátora Hradce Králové Jindřich Vedlich (TOP 09).

Spor o silnici

Město vlastní úzkou příjezdovou silnici k areálu a firmě odmítá dát souhlas s jejím využitím. CTP namítá, že předchozí vlastník pozemků souhlas měl a že ho pak město bezdůvodně zrušilo, což lze považovat za šikanu. Radnice tím podle firmy úmyslně brání dodatečné legalizaci stavby. 

Stávající stavby staví společnost CTP a souhlasy, které město v loňském roce odejmulo, byly poskytnuty před devíti lety společnosti FATO pro výrazně odlišný záměr. Souhlasy navíc byly časově omezeny a jejich platnost vypršela.
Jindřich Vedlich
náměstek primátora Hradce Králové

„V tuto chvíli neuvažujeme o změně našeho stanoviska,“ okomentoval situaci hradecký zastupitel Jiří Štěpán (ČSSD). „Jsem toho názoru, že se nás nejdřív pokusili zkorumpovat patnácti miliony údajného daru pro město, a když jim to nevyšlo, tak nám začali vyhrožovat,“ ztotožňuje se s ním kolega Lubomír Štěpán (KSČM).

Investor musí do konce října předložit stavebnímu úřadu poslední doklad, který mu k dodatečné legalizaci stavby chybí. Je jím právě souhlas města s využitím silnice. „Souhlas od města CTP nedostane a jsem zvědav, jestli by si toto pan Voss dovolil ve svém rodném Holandsku,“ zlobí se Vedlich.

„V případě, že město Hradec Králové nepřijme kroky k nápravě, budeme muset škody jako řádný hospodář uplatnit,“ prozradil Zajíček, jaké jsou pokyny akcionářů společnosti. Zastupitelé by se ke sporu měli znovu vyjádřit v září, CTP však žádá dřívější termín k jednání.

Kauzy CTP Invest v dalších městech

Firma CTP se do problémů se zákonem dostává opakovaně. Předloni na jaře začala bez povolení upravovat terén v průmyslové zóně v Brně. Zeminu rozhrnuly buldozery. Stížnost občanů nakonec úřad uzavřel s tím, že se nic zásadního nestalo.

Stavba v Přešticích
Zdroj: ČT24

V Mladé Boleslavi se dostala do křížku s úřady v zóně Bezděčín. Stavěla zde v rozporu se stavebním povolením a dvě haly spojila do jedné. Od stavebního úřadu dostala pokutu. V Přešticích na Klatovsku pak začala betonovat základy také v předstihu před razítky úřadů, dodatečné povolení ale nakonec získala.