Brno před sociálním kolapsem. Stovky lidí z takzvaného Bronxu možná skončí bez domova

Stovky chudých lidí v Brně možná skončí po novém roce bez domova. Město stojí před sociálním kolapsem. Realitní společnost prodává několik domů v ulicích kolem Cejlu. V nich žijí desítky hlavně romských rodin s malými dětmi. Realitní kancelář jim zkrátila dobu nájemní smlouvy na pouhé tři měsíce. Nájemníkům tak hrozí, že 1. ledna skončí na ulici.

Mária Lakatošová žije s dětmi v domě v ulici Vlhká v pronajatém bytě. Na konci roku jí končí nájemní smlouva a zatím neví, kam se přestěhuje. „Žilo se nám tu dobře, měli jsme teplo, světlo, vodu, platili jsme řádně nájem a všechno, co bylo potřeba,“ říká Mária Lakatošová

Stejný problém řeší i rodina Jaromíra Packa, která žije v domě o patro výš. „Řekli, že si musíme něco najít, že to odkupuje nějaký majitel, že se do konce roku máme vystěhovat,“ stěžuje si Jaromír Packo.

„Když jsem si šla pro nájemní smlouvu na prodloužení, tak z bytové správy mně řekli mezi dveřma, že si mám hledat náhradní bydlení, že nám nebudou prodlužovat,“ dodává Mária Lakatošová.

Bez domova může zůstat až pět set lidí. Třetina jsou děti

V nejistotě nejsou jen dvě rodiny v jednom domě, ale desítky rodin v celkem sedmi až osmi domech, které vlastní realitní společnost Dolfin Real Estate. Romské středisko DROM původně vědělo o dvou domech, které měli nájemníci opustit do konce roku. Ukázalo se ale, že je domů podstatně víc. „ Je to asi sto dvacet bytů, kde žije zhruba pět set lidí. Z toho třetina dětí,“ vypočítává právnička Romského střediska DROM Kristýna Fuksová.

Romské středisko v minulosti řešilo podobné situace, ale týkalo se to maximálně jednoho domu a několika rodin. Něco podobného v Brně ještě nezažili. „Ty rodiny se většinou rozptýlily po příbuzných. Tady ale už jde o velké množství rodin,“ vysvětluje terénní pracovník střediska DROM Radek Kratochvíl.

Pro městskou část Brno-střed i pro město Brno neřešitelný problém. Na řešení tak rozsáhlého problému nemají kapacity. „V téhle chvíli jsou opravdu ty prostředky relativně omezené,“ říká radní pro věci sociální, zdravotní a národnostní menšiny Brno-střed David Oplatek (SZ).

Komunikace s firmou prakticky neexistuje, stěžuje si vedení města. „My jsme se pokusili o navázání kontaktu a navázání nějakého dialogu, a to bylo ze strany Dolfinu bohužel odmítnuto,“ říká brněnský zastupitel Martin Freund (Žít Brno). Ředitel realitní společnosti Vlastimil Plášek ale tvrdí, že ho z města Brna nikdo nekontaktoval.

V brněnském „Bronxu“ natáčel pro pořad 168 hodin redaktor Jan Novák (zdroj: ČT24)

Byt je obsazen, slýchají Romové

Většinu těchto nájemníků v domech, které Dolfin vlastní, jsou romské rodiny, pro které není hledání nového bydlení jednoduché. „Když po telefonu mluvím normálně česky, tak nepoznají, že jsem Romka. Ale když jdu na prohlídku, vidí, že jsem romského původu, tak že nemám šanci vůbec uspět,“ stěžuje si Mária Lakatošová. Potvrzuje to i právnička DROMU Kristýna Fuksová. „Oni už když se představí jménem Horváth, Lakatoš, Dirda nebo nějakým typicky romským příjmením, tak kolikrát už jako rovnou je byt obsazen,“ říká.

Zatímco odmítnout nájemníka, který by neměl dost peněz na placení nájmu, je legitimní, vyřadit někoho například kvůli rase je protizákonné. Cestu k férovému trhu s nájemními byty hledala loni i ombudsmanka Anna Šabatová, která jednala s realitními kancelářemi. Přesto taková situace teď v Brně nastala.

Bytové domy bude firma prodávat

 Důvod, proč mají současní nájemníci skončit na dlažbě, je podle všeho prodej domů. „Jednáme o jejich prodeji z důvodu zaměření na jiné investice,“ reagoval e-mailem na dotaz redaktora České televize ředitel společnosti Dolfin Real Estate Vlastimil Plášek. Podle MF Dnes koupila firmu Dolfin společnost vlastněná nizozemským holdingem se sídlem v Amsterdamu, která obchoduje s nemovitostmi. V České republice ale od minulého roku nepodniká.

Brnu hrozí sociální kolaps. Romy nikdo do komerčního podnájmu nechce. A město takové množství bytů, kam by desítky početných rodin s dětmi v zimě ubytovalo, nemá. Letos sice radní schválili Strategický plán sociálního začleňování, kde se počítá s přidělením až sto padesáti bytů lidem bez domova, zatím jich ale město losem přidělilo padesáti rodinám. Další byty teprve hledá.