Četník Arazim, který inspiroval seriálové Humoresky, se dočkal pamětní desky

Československá obec legionářská v Hradci Králové odhalila pamětní desku italskému legionáři a pozdějšímu četníkovi Josefu Arazimovi. Policista, kterého za protektorátu coby nedůvěryhodného dali nacisté předčasně penzionovat, posloužil jako inspirace pro hlavní postavu populárního seriálu Četnické humoresky.

Josef Arazim se narodil v listopadu 1898 v Sedlčánkách u Českého Brodu a do bezpečnostních sil, kde měl strávit většinu života, poprvé vstoupil v roce 1916, když ho Rakousko-Uhersko poslalo na italskou frontu.

Zde o rok později přeběhl k ustaveným československým legiím a tři roky po válce nastoupil svou mnohaletou službu v bezpečnostních sborech – působil jako četník, za druhé světové války ho nacisté kvůli legionářské minulosti poslali do předčasného důchodu, po roce 1945 se vrátil do Sboru národní bezpečnosti a dalších deset let pracoval v pohraničí a na Královéhradecku. Zemřel 17. listopadu 1975.

Česká veřejnost zná štábního strážmistra coby strážmistra Arazíma ze seriálu Četnické humoresky, protože autorovi námětu Michalu Dlouhému posloužil jako předloha postavy, kterou ztvárnil Tomáš Töpfer. „Jména, která znají diváci z televizních obrazovek – Arazím, Jarý, Šebestík, Jaroš, Ambrož – byli všichni četníci, kteří sloužili za první republiky na královéhradecké pátrací stanici,“ uvádí Dlouhý.

A právě na budově někdejší hradecké pátračky na královéhradeckém náměstí 5. května se nyní Arazim dočkal i vlastní pamětní desky, kterou mu zde při slavnostním shromáždění odhalila Československá obec legionářská.