Ženám odstranili nádor z mozku. Unikátní operace byla úspěšná

Před sedmi týdny tým neurochirurgů ostravské fakultní nemocnice odstranil nezhoubný nádor v oblasti mozku dvěma ženám. Operatéři použili speciální endoskop s párem kamer, který jim umožňuje trojrozměrné vidění. Zatím jej mají jako jediní v republice.

Obě ženy se koncem května setkaly se svým operatérem. Kontrolní vyšetření prokázalo, že jsou obě bez vážných potíží. Nad nezhoubným nádorem tak vyhrála jak Ludmila Košťálová, která žije nedaleko Havířova, tak Irena Kadlecová z Krnova.

Nádory, přestože nebyly zhoubné, byly nebezpečné. Vyrůstaly z nervů v mozku a v případě jejich dalšího zvětšování mohly mít na okolní mozkovou tkáň devastující účinky. Ludmilu Košťálovou trápil zhoubný nález na sluchovém nervu, Irena Tkadlecová měla výrůstek ve spodině lebeční.

Operace 3D endoskopem (zdroj: ČT24)

Potíže, na které si stěžovaly obě operované ženy – občasné problémy s udržením rovnováhy, točení hlavy a otupělé chuťové buňky – nejsou podle primáře neurochirurgické kliniky Tomáše Hrbáče vážné a měly by do několika měsíců odeznít.

Ani u jedné z pacientek nebyly při operaci poškozeny mozkové struktury. „Všude je všechno v pořádku. Je to úspěšně provedený zákrok,“ dodal Hrbáč, jehož kolegové nyní pomohou ženám správně rehabilitovat. „Doznívá ještě nerovnováha při některých pohybech, ale to odpovídá povaze onemocnění, protože ten nádor vyrůstal z rovnovážného nervu. Myslím si, že během několika měsíců bude jezdit na kole a nebude mít žádný problém,“ doplnil primář k diagnóze jedné z pacientek.

  • Použití 3D endoskopu, tedy takového, který kromě plochy zobrazuje také hloubku, není při operacích dutiny břišní ničím výjimečným. Aby se však mohly podobné přístroje uplatnit při operacích mozku, musely nejprve technologicky dospět; nevelká tyčinka o průměru pouhých čtyř milimetrů totiž pojímá dvě kamery i pár světel, vysvětluje neurochirurg ostravské fakultní nemocnice Tomáš Hrbáč.
  • „Pokud nyní chceme oddělit cévu od nervů nebo přesně lokalizovat, v jaké výšce je nádor, potom na základě anatomických zkušeností vidíme na obrazovce, co je níže a co naopak výše,“ popsal práci s 3D endoskopem. Z jeho pohledu se dá operace s využitím 3D skeneru připodobnit k zážitku z 3D kina. „Využíváme 3D brýlí. Prostorové vnímání tkání je mnohem lepší,“ upřesnil.

Stejnou operaci jako paní Košťálová a Kadlecová podstoupí v nejbližší době dalších pět pacientů. Ženy odoperované na začátku dubna se v nemocnici znovu potkají za čtvrt roku. To je čeká kontrolní magnetická rezonance. Předtím budou intenzivně rehabilitovat na Čeladné a také v Krnově.

V Česku využívají lékaři 3D endoskopu při odstraňování nádorů ve spodině lební v blízkosti mozkového kmene a ze sluchového nervu. Postupem času se má počet operovaných míst na mozku rozrůstat. Cenu zařízení odhadl přednosta ostravské neurochirurgie Radim Lipina na tři miliony korun.