Vandalové v Praze zaútočili na podniky bojující proti nenávisti. Útok vyšetřuje policie

Odborník na extremismus: Tuto výhrůžku už beru velmi vážně (zdroj: ČT24)

Pražská policie prošetřuje útoky sprejerů na několika místech v Praze. Výhrůžnými nápisy a neonacistickými symboly v noci ze soboty na neděli posprejovali několik kaváren, obchodů i vestibul stanice metra Karlovo náměstí. Budovy také poškodili červenou barvou. Všechny poškozené provozovny se přihlásily k hnutí HateFree bojující proti nenávisti ve společnosti. Obsah nápisů začali zkoumat odborníci na extremismus.

Oznámení o posprejovaných zdech přicházela na policii postupně. „Zpočátku jsme se věnovali lokalitě Jiřího z Poděbrad. Posléze jsme přijali oznámení k té samé situaci v ulicích Francouzská a Vinohradská. Momentálně se věnujeme podobné situaci ve vestibulu metra Karlovo náměstí,“ upřesnil policejní mluvčí Tomáš Hulan. Podle něj šlo kromě nápisů na budovách také o vylepené plakáty.

Podle serveru Echo24 vandalové poškodili kavárnu propagující multikulturalismus a prodejnu spodního prádla, která se rovněž snaží bojovat za společnost bez předsudků. Kavárnu pachatelé postříkali červenou barvou a pomalovali symboly spojovanými s extrémní pravicí.

„Poblíž kavárny se rovněž objevily samolepky s nápisem 'Anti-antifa', které jsou oblíbené mezi krajně pravicovými radikály,“ napsalo Echo. Na zdi vestibulu metra Karlovo náměstí se podle médií objevily nápisy „Antifa bude pykat“ a „Uprchlíci táhněte.“

Čistit přijde i primátorka Krnáčová

K podnikům posprejovaných červenou a černou barvou patří také vršovická kavárna Café V lese. Její majitel Ondřej Kobza uvedl, že na pondělní odpoledne připravuje symbolické čištění nápisů. Pozvání na tuto akci podle Kobzy přijala pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Nápisy už policie zdokumentovala. „V tuto chvíli můžeme polemizovat o podezření z trestného činu sprejerství,“ řekl Hulan. Obsah nápisů ale podle něj teprve budou vyhodnocovat policejní odborníci na extremismus. „Ti musí jednoznačně říci, zda došlo k naplnění některého dalšího trestného činu, například rasově motivovaného nebo navádějícího k násilí,“ uvedl policejní mluvčí.