Pramen minerálky Ida je zavřený kvůli arzenu a jen tak nepoteče

Důvodem uzavření náchodského prameníku minerální vody Ida byly vysoké hodnoty arzenu. Teprve skoro s půlročním zpožděním to přiznal starosta Náchoda Jan Birke. Ministerstvo zdravotnictví vedení města několikrát na nevyhovující situaci upozorňovalo. Přesto Náchod včasné filtrování vody nezajistil. Starosta nyní přiznává, že to byla chyba.

Prameník Jakubova pramene v podobě kapličky, který patří soukromé společnosti Běloveské lázně, radnice na základě smlouvy o výpůjčce opravila a otevřela v červenci 2011. Přes výzvy ministerstva zdravotnictví ale prameník neosadila zařízením na snížení arzenu.

To, že Ida obsahuje arzen, je známo už desítky let. Město sice lidi varovalo cedulí, na minerálku ale přesto stáli dlouhé fronty. Nakonec musel zasáhnout Český inspektorát lázní a zřídel spadající pod ministerstvo zdravotnictví. Po jeho urgencích k řešení situace radnice prameník loni v září uzavřela.

Náchod chce postavit vlastní prameník

Oficiálním důvodem tehdy byla technická odstávka. Minerálka ale stále neteče a město teprve nyní oznámilo pravý důvod: neuposlechlo výzvu k odstranění vysokého množství arzenu. „Byli jsme několikrát upozorňováni, byla to prostě chyba. V tom objemu prací a starostí dopisy, které nás vyzývaly, prostě zapadly,“ konstatoval starosta.

Prameník minerálky Ida je zavřený kvůli vysokým hodnotám arzenu (zdroj: ČT24)

Ministerstvo ve svých dopisech radnici upozorňovalo, že u lidí trvale konzumujících neúměrné množství minerálky není vyloučeno zdravotní riziko. Místostarosta Tomáš Šubert (Patrioti) ale tvrdí, že při pití „v rozumném množství“ by neměla člověku škodit. „Minerální voda se pije jako doplněk, ne jako náhražka pitné vody. Lidé ji navíc takto pijí už sto let,“ řekl České televizi. 

Město už má nicméně připravené odarzenovací zařízení za 250 tisíc korun. Do prameníku ho ovšem instalovat nemůže. Majitel pozemku totiž radnici vypověděl smlouvu. Náchod chce proto postavit nový prameník, který bude na pozemcích města.

Náklady na průzkumné vrty a na stavbu prameníku v místě historických takzvaných Malých lázní radnice odhaduje na 20 milionů korun. Pokud půjde vše podle plánu, může podle místostarosty nový prameník fungovat už za rok.