Šumava zažila teplotní šok, během týdne tam vzrostly teploty o 50 stupňů

Od minulého týdne se v Česku výrazně oteplilo. Zatímco o víkendu bojovali silničáři s přívaly sněhu, tento týden panují v Česku až jarní teploty. Výjimečné výkyvy zaznamenali meteorologové na Šumavě, kde jsou až padesátistupňové rozdíly.

Vlna mrazů z minulého týdne vyvrcholila 22. ledna, kdy bylo v Rokytské slati u Modravy naměřeno minus 35,3 stupně. Šlo zároveň o nejnižší teplotu naměřenou v Česku za poslední čtyři roky.

„Jen o čtyři dni později, o pár desítek kilometrů dál, teplota vyšplhala na jarní hodnoty. Ve Čkyni u Vimperka na Prachaticku jsme v úterý naměřili plus 14,5 stupně,“ uvedl amatérský meteorolog z Volar Ivo Rolčík.

Výrazné teplotní rozdíly jsou pro Šumavu typické. Tak veliké výkyvy jsou ale podle meteorologů výjimečné. „Setkáváme se velice často s teplotními rozdíly, které přesahují 25 stupňů během jednoho dne. Padesátistupňová amplituda v tak krátkém úseku je ale velice výjimečná věc,“ dodal Rolčík.

Velmi teplý bude i začátek února (zdroj: ČT24)

Do Česka v těchto dnech od západu putuje oblačnost, která s sebou nese teplý vzduch od oceánu. Ve čtvrtek proto budou teploty od 7 do 11 stupňů Celsia, na jihu Moravy vystoupají dokonce až ke 13 stupňům.

Od severozápadu se ve čtvrtek postupně na většině území objeví déšť, který v polohách nad 900 metrů bude přecházet ve sněžení. Na jihu bude sněžit až v polohách od 1100 metrů nad mořem.