Účetní bohumínské školy je podezřelá ze zpronevěry milionů

Bohumín – Účetní základní a mateřské školy v Bohumíně je podezřelá ze zpronevěry ve výši kolem šesti milionů korun. Bohumínská radnice na to přišla při hloubkové kontrole hospodaření příspěvkových organizací města. Vedení města ji ihned propustilo a podalo trestní oznámení. Policie zahájila prověřování případu. Ženě hrozí pět až deset let vězení.

Výše škody se ještě může změnit. „Kontrola ještě pořád probíhá, definitivní vyčíslení proto zatím nemáme. Už teď je jasné, že jde o značnou sumu v řádech milionů korun,“ uvedla mluvčí radnice Lucie Balcarová. K tomu, jak dlouho a jakým způsobem se měla žena na úkor školy a města obohacovat, se zatím odmítla vyjádřit. „Jakmile to bude možné, sdělíme podrobnosti. Už proto, abychom varovali ostatní. Nyní však nechceme narušit vyšetřování,“ dodala.

Policie je teprve na začátku. „Shromažďujeme podklady a písemnosti, na základě kterých také upřesníme výši škody,“ řekla mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková. Kromě toho, že žena pracovala asi dvacet let jako účetní školy v ulici Československé armády, poskytovala externí služby také Centru sociálních služeb Bohumín a mateřské škole v Nerudově ulici.

Účetní z Bohumína je podezřelá ze zpronevěry (zdroj: ČT24)

Podobný případ řešila bohumínská radnice před třemi lety. Tehdy vyšlo najevo, že několik let kradla pracovnice majetkového odboru města a rafinovaně to zakrývala. Soud ji uznal vinnou ze zpronevěry ve výši přes čtyři miliony korun. Vyvázla s podmínkou díky tomu, že peníze městu vrátila i s úroky. Jiná kontrola odhalila například úřednici, která vydávala cestovní doklady. Neodevzdávala stvrzenky a peníze, které od lidí z Bohumína vybrala, si nechala. Šlo asi o půl milionu. I ona škodu zaplatila a policie pak zastavila trestní stíhání.

Podobnou záležitost řešili radní Orlové. Účetní městského úřadu je podezřelá, že za několik let zpronevěřila pět milionů. Odčerpávání peněz zakrývala falšováním účetnictví. Přišla na to nová zaměstnankyně úřadu, která ji nahradila po jejím odchodu na mateřskou dovolenou. Krajský soud ji odsoudil k pětiletému vězení, vrchní soud ale nedávno vrátil případ k novému projednání.

Další případ před časem vyšel najevo v Třinci. Audit ukázal, že v účetnictví městské policie chybí téměř milion. Ukázalo se, že jde o peníze za stravenky strážníků za deset let, které si nechala účetní pro sebe.

Aktuálně je ze zpronevěry obviněn bývalý šéf městské policie ve Šternberku Pavel Pospíšil. Podle vyšetřovatelů neodváděl peníze z parkovacích automatů. Obohatit se měl o více než 600 tisíc korun. Hrozí mu až osmileté vězení.