Likvidace cukrovaru v Hrochově Týnci dopadla na místní lidi

Pardubice - V areálu bývalého cukrovaru v Hrochově Týnci na Chrudimsku nezůstal kámen na kameni. Demolice závodu byla podmínkou pro odchod společnosti Eastern Sugar. Ta před časem oznámila ukončení výroby a vrátila kvótu na produkci cukru Evropské unii. Lidi v okolí průmyslové zóny teď čekají, co bude dál.

Téměř jako mávnutím kouzelného proutku zmizel u Hrochova Týnce kdysi největší východočeský cukrovar. Závod tu zdemolovaly těžké stroje a zůstala holá pláň. Tristní pohled nejen pro zemědělce, ale i desítky bývalých pracovníků. „Celkem se jednalo o sto padesát zaměstnanců firmy, kteří tam končili ve dvou etapách. Nové zaměstnání si museli většinou hledat sami,“ připomíná Miroslav Panák z chrudimského úřadu práce.  

Likvidaci cukrovaru nikdo nezabránil. Plány na provozování bioplynových stanic zkrachovaly. Kritikou už tehdy nešetřil ředitel Regionální agrární komory, dnes krajský radní pro oblast zemědělství. „Tržby za výrobu elektřiny tímto způsobem by nešly do kapes zemědělců, ale úplně jiné společnosti,“ říká krajský radní pro oblast zemědělství a životního prostředí Václav Kroutil.    

Zemědělcům, kteří přestali pěstovat řepu anebo ji dovážejí až do Českého Meziříčí, by nepomohl ani další zvažovaný záměr - solární elektrárna. O budoucnost opuštěného areálu se zajímá Pardubický kraj a hlavně okolní obce. Jako tzv. brownfield ho ve své evidenci vede i agentura CzechInvest. „Jakmile se dokončí ty demoliční a vyklízecí práce, tak se z toho areálu stává rozvojová plocha. Z našeho pohledu tak přestává být brownfieldem a pokud bude mít vlastník zájem, zařadíme ji do naší databáze podnikatelských nemovitostí, kde jsou nemovitosti, které můžeme nabízet rovnou investorům,“ vysvětluje Patrik Reichl, ředitel Divize regiony, agentura CzechInvest.     

Podle Miroslava Panáka z chrudimského úřadu práce by příchod nového investora mohl znamenat pro místní lidi další šanci. Právě nezaměstnanost v okolí Hrochova Týnce patří v porovnání s ostatními částmi chrudimského regionu mezi nejvyšší.