Horolezci z Olomouce dovezli do pákistánské vesnice novou mlátičku

Olomouc – Do Česka se po skoro dvou měsících vrátili horolezci Dina Štěrbová a Vítězslav Dokoupil. Ti už několik let pomáhají chudým obyvatelům horské vesnice Arandu v severním Pákistánu – letos tam za poměrně dramatických okolností dopravili novou mlátičku na obilí a také opravili příjezdovou cestu. Humanitární projekt finančně podpořilo ministerstvo zahraničních věcí. Oba horolezci ale chtějí v pákistánském Arandu pomáhat i nadále a v budoucnu by tam chtěli vybudovat i školu.

Vesnice Arandu leží ve výšce zhruba tři tisíce metrů nad mořem. Dva horolezci z Olomouce tam v roce 2007 vybudovali malou mobilní nemocnici a od té doby tam jezdí pomáhat pravidelně. Letos dovezli traktor, mlátičku a další příslušenství, zemědělství je totiž pro místní obyvatele hlavním zdrojem obživy. Dosud ale obilí mlátili velice primitivně za pomoci zvířat. 

Výroba pšenice na chlebové placky je pro vesničany prakticky jediným zdrojem obživy, dříve byla ovšem sklizeň zdlouhavá a často se stávalo, že celou úrodu znehodnotilo špatné počasí. Proto byla radost hlavně místních žen z nové mlátičky opravdu veliká, vzpomíná Vítězslav Dokoupil. Než ale zemědělskou techniku do vesnice dopravili, tak musela být opravena i zhruba 20 kilometrů dlouhá přístupová cesta, kterou poničily povodně i laviny.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)