Nábytková banka pomůže lidem v bytové nouzi. Jen v Praze jich je na 20 tisíc

Události: Nábytková banka pomůže lidem v bytové nouzi (zdroj: ČT24)

Postele, skříně i stoly nově zdarma nabízí nábytková banka, kterou ve středu otevřela Praha. Služba má pomoct seniorům v nouzi, rodičům samoživitelům i mladým po odchodu z dětských domovů. Právě pořídit si vybavení nebo samotné bydlení je častý problém, v takzvané bytové nouzi je přes 80 tisíc Čechů.

Při autonehodě zemřela Michalu Václavíkovi družka a dítě. Zůstal sám, chtěl změnit prostředí. Jenže v Praze se mu nedařilo najít bydlení, pomohla mu až Armáda spásy. „U mě to bylo rok a půl, ale s tím, že jsem chtěl, našel jsem si práci v hlídací agentuře. Dnes jsem správce celé haly s tím, že budu evidovat všechen nábytek,“ popsal Michal Václavík.

Bývalý stavbař má největší radost z toho, že teď už může pomáhat sám. S kolegy ve středu zahájil provoz nábytkové banky. „S touto pomocí se dokážou zvednout na nohy a dokážou se zase začlenit do společnosti,“ řekl.

Třeba zájemci o spotřebiče musí splnit základní podmínku, spolupracovat s jakoukoliv sociální službou. Počítá se ale i s výjimkami. „Když po poradě s panem ředitelem vyhodnotíme, že je to rodina, která potřebuje materiální pomoc a není navázaná na službu, nemáme problém jí pomoci,“ uvedl vedoucí Nábytkové banky v Praze Tomáš Valenta.

Hala se plnila od rána. Darovaný nábytek musí být v dobrém stavu nebo jen s drobnými opravami. Zcela nové postele věnovala bance soukromá společnost, další vybavení putovalo z nemocnice nebo Nadace Olgy Havlové.

„Dlouhodobě víme, že v Praze je skupina jednotlivců, kteří zvažují, jestli si koupí vybavení do bytu jako je třeba dětská postel nebo zaplatí nájemné,“ řekla radní pro oblast zdravotnictví a sociální politiku Milena Johnová (Praha Sobě).

Pomoc jen v Praze cílí až na 20 tisíc lidí

Podobnou podporu podle ředitele Centra sociálních služeb Praha Martina Šimáčka potřebuje jen v hlavním městě 20 tisíc lidí. „Každý rok vychází z institucí náhradní péče přes tisíc mladých lidí, kteří potřebují zabydlet a čtvrtina z nich se výhledově stává bezdomovcem. To znamená tihle potřebují pomoc,“ uvedl.

Podobně provozuje nábytkovou banku Brno. V Liberci kvůli finančním problémům sice skončila, nahradit by ji v únoru měla jiná služba.