TÉMA

Bytová nouze

Města vytvářejí nadační fondy pro pomoc domácnostem v krizové situaci

Města i kraje začínají zakládat nadační fondy, které pomáhají domácnostem překlenout krizovou situaci. Ať už jde o podporu bydlení nebo pečujících, je základem rychlá finanční podpora. Tu využívají zejména lidé, kteří propadávají státním sociálním systémem, v němž někdy pomoc nepřichází včas.
25. 6. 2024|

Zákon o podpoře bydlení má ochránit lidi v nouzi

Vláda ve středu schválila zákon o podpoře bydlení, který má vytvořit systémovou podporu pro osoby ohrožené bytovou nouzí. Takových lidí je v Česku až 1,6 milionu. Cílem je hlavně posílení prevence, a to přes nová poradenská místa. Zvýšení úřednických postů vyvolalo před měsícem při jednání kabinetu rozpory. Místo původně navrhovaných asi dvou set úvazků by jich mělo vzniknout zhruba 125.
12. 6. 2024Aktualizováno12. 6. 2024, 21:02|

Vláda se neshoduje na zákonu proti bytové nouzi. Části koalice vadí noví úředníci

V Česku je podle ministerstva pro místní rozvoj víc než milion a půl osob ohrožených bytovou nouzí. Nově pro ně má vzniknout systémová podpora, která počítá s vytvořením skoro dvou set nových úřednických pozic. To vnímá jako problém ODS i TOP 09 a o návrhu chtějí ještě diskutovat.
26. 5. 2024|

V Ostravě je v bytové nouzi až tři tisíce lidí. Město má v plánu postavit další sociální byty

V Ostravě žijí více než tři tisícovky lidí, kteří jsou v bytové nouzi, mezi nimi jsou i stovky dětí. Město se jim od roku 2016 snaží pomoci projekty, při kterých se už podařilo vyčlenit a zabydlet 168 sociálních bytů, a chystají se další. Úspěšnost v udržení bydlení u lidí zapojených do projektů převyšuje 85 procent, řekl primátorův náměstek Zbyněk Pražák (KDU-ČSL). V Ostravě žije necelých tři sta tisíc obyvatel.
20. 4. 2023|

Nábytková banka pomohla za čtvrt roku stovce rodin

Pražská Nábytková banka funguje přesně čtvrt roku. Dohromady získala už dva tisíce kusů bytového vybavení a pomohla stovce rodin v nouzi, seniorům i mladým lidem po odchodu z dětského domova.
10. 4. 2021|

Nábytková banka pomůže lidem v bytové nouzi. Jen v Praze jich je na 20 tisíc

Postele, skříně i stoly nově zdarma nabízí nábytková banka, kterou ve středu otevřela Praha. Služba má pomoct seniorům v nouzi, rodičům samoživitelům i mladým po odchodu z dětských domovů. Právě pořídit si vybavení nebo samotné bydlení je častý problém, v takzvané bytové nouzi je přes 80 tisíc Čechů.
13. 1. 2021|

Ve vážné bytové nouzi v Česku žije 83 tisíc lidí, z toho přes 20 tisíc dětí, odhalila analýza

V provizorním bydlení, nevyhovujícím bytě či bez domova je v Česku 54 tisíc domácností. Žije v nich 83 tisíc lidí, z nich přes 20 tisíc dětí. Polovina všech rodin i samotných lidí ve vážné bytové nouzi je ve 14 městech. Ukázala to nová analýza Platformy pro sociální bydlení a organizace Lumos za rok 2018. Podle zjištění problém s bytovou nouzí naopak téměř nemá víc než polovina území republiky.
2. 4. 2019Aktualizováno2. 4. 2019, 14:23|