Města vytvářejí nadační fondy pro pomoc domácnostem v krizové situaci

Události: Města i kraje začínají zakládat nadační fondy (zdroj: ČT24)

Města i kraje začínají zakládat nadační fondy, které pomáhají domácnostem překlenout krizovou situaci. Ať už jde o podporu bydlení nebo pečujících, je základem rychlá finanční podpora. Tu využívají zejména lidé, kteří propadávají státním sociálním systémem, v němž někdy pomoc nepřichází včas.

V Praze je nyní v bytové nouzi zhruba sedm tisíc domácností a těch v ohrožení je přes sto tisíc. Počet žádostí ve fondu narůstá.

Například samoživitelce a matce dvou dětí Libuši nastalo stresující období, když se musela přestěhovat a zaplatit výdaje včetně kauce. Může pracovat jen dopoledne, stará se totiž i o handicapovaného syna. Peníze jí tak nestačily a pomohl až pražský Sociální nadační fond. „Přispěli mi v rámci dvou třetin prvního nájmu,“ popsala formu pomoci Libuše s tím, že klíčové pro ni bylo, že s ní někdo o problému komunikoval.

„Dary, které dáváme, aby se předcházelo ztrátě domova, tak ty můžeme dát do výše 40 tisíc,“ vysvětluje ředitelka pražského nadačního fondu Barbora Komberec Novosadová. Pomoc fondu však nesupluje dávku Úřadu práce, podmínkou pro pomoc je spolupráce se sociálním pracovníkem.

Loni bylo z fondu v Praze rozděleno přes deset milionů

Poradkyně pro oblast bydlení a sociální pracovnice Josefína Schneiderová dává jako příklad domácnost, která je nucena vydávat peníze za léky pro nemocného blízkého místo na nájem. Dojde-li k výpadku v platbě nájmu, neumí na to stát podle ní reagovat. „V tu chvíli ten fond může pomoct,“ informuje sociální pracovnice.

Sociální nadační fond Prahy přispívá třeba i pěstounům na doučování dětí nebo na tábory. Handicapovaným pak na asistenci, aby mohli žít doma. O podporu mohou žádat také organizace nebo městské části, které pracují s lidmi v nouzi. Loni bylo z fondu v Praze rozděleno přes deset milionů korun, letos se očekává ještě o šest milionů více.

Obec by podle Schneiderové měla mít nástroj na překlenutí jednorázových krizových situací. „To je nakonec pro všechny levnější,“ je přesvědčena a spolupracuje proto i s jinými městy. Na podobnou praxi navázali v Olomouci nebo Karlových Varech.