Zákon o podpoře bydlení má ochránit lidi v nouzi

Události: Zákon o podpoře bydlení (zdroj: ČT24)

Vláda ve středu schválila zákon o podpoře bydlení, který má vytvořit systémovou podporu pro osoby ohrožené bytovou nouzí. Takových lidí je v Česku až 1,6 milionu. Cílem je hlavně posílení prevence, a to přes nová poradenská místa. Zvýšení úřednických postů vyvolalo před měsícem při jednání kabinetu rozpory. Místo původně navrhovaných asi dvou set úvazků by jich mělo vzniknout zhruba 125.

Zákon počítá se vznikem kontaktních míst v obcích s rozšířenou působností, která budou poskytovat poradenství směřující k prevenci ztráty bydlení. Vzniknout má také dobrovolný systém garancí pro soukromé majitele bytů a finančních příspěvků pro obce, které pronajmou své byty lidem v bytové nouzi, dále asistence v bydlení, která podpořeným domácnostem pomůže udržet si bydlení a zároveň minimalizuje rizika pro majitele a sousedy.

„Majitelé hlavně slyší na garance od města, protože město je pro ně silný partner,“ řekla Helena Krčmářová z Liberecké nájemní agentury. S jistotami pro vlastníky, pokud byty vyčlení pro ohrožené skupiny lidí, počítá i návrh zákona o podpoře bydlení.

„Jde se cestou měkkých opatření, jenom poradenství typicky. Protože se ukazuje, že vlastně stačí velmi málo na začátku,“ řekl ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti).

„Budovat velmi bohatou strukturu na úředníky, kteří budou rozhodovat o přidělování bytů, nám připadá jako návrat zpátky možná do dob OPBH,“ vyhranil se Zdeněk Zajíček, prezident Hospodářské komory České republiky.

Méně lidí v bytové nouzi

Náklady v prvních třech letech ministerstva odhadují na jednu a půl miliardy ročně. Zákon má do deseti let snížit počet lidí v bytové nouzi alespoň o třicet procent. V současné situaci se jedná o 154 tisíc. Ze dvou třetin jsou to o rodiny s dětmi. S platností legislativy se počítá od července příštího roku.

Vláda si od předpisu slibuje také úspory na nákladech spojených s bytovou krizí. Ty podle ní z veřejných rozpočtů ročně převyšují čtyři miliardy korun.

Mechanismy, které zákon zavádí, by podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) měly vést k omezení počtu dětí v azylových domech nebo seniorů v ubytovnách. Pomoci má podle Jurečky při hledání bydlení také dětem odcházejícím z ústavní péče nebo zdravotně postiženým.

„To všechno jsou skupiny, které dnes končí v lepším případě v zařízeních, jejichž provoz nás stojí násobně více než podpora při získání bydlení a následné zabydlení. V horším případě končí tito lidé na ulici, kde stát potom hradí zvýšené náklady v rámci zdravotní péče a výjezdů záchranných složek,“ dodal Jurečka.

Dlouhodobá změna

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) zdůraznil, že zákon byl připravován ve spolupráci se zástupci samospráv a neziskového sektoru. „Zákon o podpoře bydlení je dlouhodobá systémová změna, kterou nemá smysl chystat na jediné volební období. Z toho důvodu pro nás bylo důležité najít společnou řeč a získat co nejširší podporu mezi různými partnery,“ podotkl Bartoš.

Návrh zákona o podpoře v bydlení je součástí takzvané reformy Bydlení pro život prosazované resortem pro místní rozvoj, jejímž cílem je krom jiného také zajistit potřebné investice na výstavbu a rekonstrukce dostupných nájemních bytů.

Vláda ve středu při projednávání zákona schválila pozměňovací návrh, který podle Blažka umožní pronajímatelům jednodušší vystěhování problémových nájemníků takzvaným rozkazem k vyklizení. Cílem je zkrácení a především zjednodušení řízení před soudem.