TÉMA

Péče o dítě

Vláda podpořila zjednodušení rozvodů a jmenovala novou hlavní hygieničku

Zjednodušení a zrychlení rozvodu i úpravu péče o děti z rozvedených manželství má zajistit novela občanského zákoníku, kterou ve středu schválila vláda. Návrh ministerstva spravedlnosti mimo jiné ruší požadavek na zjišťování příčin rozvratu manželství a také slučuje rozvodové a opatrovnické řízení do jednoho. Rovněž výslovně zakotvuje zásadu nepřijatelnosti tělesného trestání dětí. O schválení informovala zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Kromě zmiňované novely vláda také jmenovala novou hlavní hygieničku Barboru Mackovou nebo zakázala dalších sedm psychoaktivních látek podobných HHC a THCP.
12. 6. 2024Aktualizováno12. 6. 2024, 22:10|

Zákon o podpoře bydlení má ochránit lidi v nouzi

Vláda ve středu schválila zákon o podpoře bydlení, který má vytvořit systémovou podporu pro osoby ohrožené bytovou nouzí. Takových lidí je v Česku až 1,6 milionu. Cílem je hlavně posílení prevence, a to přes nová poradenská místa. Zvýšení úřednických postů vyvolalo před měsícem při jednání kabinetu rozpory. Místo původně navrhovaných asi dvou set úvazků by jich mělo vzniknout zhruba 125.
12. 6. 2024Aktualizováno12. 6. 2024, 21:02|

Dvě holčičky žily s rodiči v jurtě. Ve dvou a čtyřech letech neměly jména ani rodné listy

Okresní soud v Náchodě v pátek řešil případ „vlčích dětí“, jak justiční úředníci začali přezdívat dvěma dívkám – dvouleté a čtyřleté. Děti žily s rodiči alternativním způsobem v jurtě. Dosud neměly rodné čílo, rodný list ani jiné doklady, dokonce ani úředně zaevidovaná jména. Jejich otec je momentálně ve vazbě.
9. 6. 2023|