Na Rohanském ostrově v Praze jsou v plánu tisíce bytů. Vyrůst tam má i nová základní škola

Události v regionech: Výstavba nových čtvrtí v Praze (zdroj: ČT24)

Stavební firmy teď v několika pražských lokalitách staví tisíce nových bytů. Vzniknout mají i na Rohanském ostrově, a to více než dva tisíce bytových jednotek. Developer tam slíbil dát i skoro miliardu korun na novou základní školu a park. Příspěvek ale nejdřív půjde do speciálního fondu, který má v metropoli sloužit právě k zaplacení chybějících škol nebo silnic v budovaných lokalitách.

Na Rohanském ostrově má být celkem dva a půl tisíce bytů. První už stojí a další se začnou prodávat zakrátko. Většina z nich je však stále jenom na papíře. To je i případ základní školy pro téměř tisícovku žáků.

„Škola vznikne v podstatě v centru města a zároveň v přírodní krajině, kterou tady skýtá Vltava a okolní zelené plochy. Škola bude fungovat v podstatě jako takové komunitní centrum,“ vysvětlil architekt společnosti Igloo architekti Igor Šimon.

Výstavba školy má stát zhruba jednu miliardu korun, bez příspěvku developera by podle zástupců městské části Praha 8 vzniknout vůbec nemohla. „Měla by dostatečně pokrýt potřeby celého mikroměsta, které vznikne. To území by mělo obsahovat kombinaci pro práci, bydlení a život lidí,“ popsal člen představenstva J&T Real Estate Jiří Ochetz.

„My jsme poměrně intenzivně jednali s investorem o podobách veřejného prostoru,“ uvedl místostarosta Prahy 8 pro územní rozvoj Radomír Nepil (ANO).

Fond spoluúčasti

Jde tak o jeden z prvních větších případů, kdy na školu, park nebo dětské hřiště přispívá developer přímo magistrátu. V tomto případě 720 milionů korun. Takzvaný fond spoluúčasti zavedla Praha před dvěma lety.

Tam, kde se mění územní plán a výstavba povede k nárůstu počtu obyvatel, investor po dohodě s magistrátem přispěje částkou 3042 korun na metr hrubé podlažní plochy. Školu nebo jiné občanské vybavení pak buď postaví sám, nebo na to dá peníze do pražského fondu.

V centru hlavního města vyrůstá i další čtvrť se stovkami bytů, a to v místě bývalého Nákladového nádraží Žižkov. Stavební stroje teď hloubí další základy. Magistrát už připravuje výpočet výše příspěvku. „Dohromady za celé území to bude kolem dvou miliard. Je to o tom, že vy stavíte v území, zatěžujete ho, pohybem lidí vznikají potřeby na školy, školky. A z toho vzniká ten výpočet,“ popisuje náměstek primátora pro oblast územního rozvoje Petr Hlaváček (STAN).

S investory se často snaží dohodnout i jednotlivé městské části. Tam, kde ale není zapotřebí změna územního plánu, nemají radnice tak silnou pozici.