Zdravotníci chybovali, řekl primář Pardubické nemocnice u soudu kvůli chlapci v bdělém kómatu

Zdravotníci dětského oddělení Pardubické nemocnice chybovali, když nechali matku s chlapcem, který krvácel po operaci mandlí, odejít z oddělení na ORL ambulanci. Ve svědecké výpovědi to ve čtvrtek před soudem řekl primář dětského oddělení Marian Šenkeřík. Případ z roku 2017, kdy dítě zůstalo kvůli pooperačním komplikacím v takzvaném bdělém kómatu, projednává Okresní soud v Pardubicích. Před soudem ve čtvrtek jako svědci vypovídali dva lékaři, kteří se zúčastnili chlapcovy resuscitace. Na případ upozornil pořad ČT Infiltrace.

Podle Šenkeříka před čtyřmi lety fungoval zavedený postup, že při komplikacích sestra přivolá sloužícího lékaře, který pacienta prohlédne a po případné konzultaci se specializovaným kolegou rozhodne, co dál. Pacient se předtím nemá nikam přemisťovat, má zůstat na lůžku a mít zabezpečené základní životní funkce. „Postup nebyl na papíře, ale všichni ho znali,“ uvedl Šenkeřík. Dodal, že zdravotnický personál po nástupu dostal školení.

V noci v květnu 2017 přivolala matka k synovi, který značně krvácel z úst po operaci mandlí, zdravotní sestry na dětském oddělení. Jedna šla zavolat sloužící lékařku, druhá pro zdravotnický materiál. Hoch podle nich nebyl v ohrožení života. Uvedly, že lékařka rozhodla, že pacient musí na ORL, kam jej s matkou doprovázely pěšky, i když obvykle se používá transportní lůžko nebo křeslo. Ambulance ORL však byla zamčená, dlouho nikdo nemohl najít klíče ani přivolat specializovaného lékaře.

Matka na chvíli omdlela, sestra ji nechala s dítětem samotnou a běžela pro pomoc. Vzdálila se i sloužící lékařka. Později přišel lékař z ORL Roman Michálek a snažil se hocha resuscitovat. Zcela to zajistil až z nemocnice přivolaný ARO tým. Sestra v panice přivolala i zdravotnickou záchrannou službu z areálu mimo špitál.

Šenkeřík měl tu noc v nemocnici pohotovostní službu. Podle něj to byl první případ s tak závažným krvácením po operaci mandlí, s nímž se do té doby setkal, předchozí byly méně vážné.

„Dodnes nechápu, jak to, že se lékařka setkala s pacientem někde na půli cesty,“ řekl před soudem. Na dětském oddělení je i vyšetřovna vybavená odsávačkou a kyslíkem, transportní lůžko je k dispozici na patře. „Není mi jasné, kdo nestandardní postup inicioval, kdo o něm rozhodl,“ dodal Šenkeřík.

Při jeho příchodu na ORL ambulanci byl chlapec v péči ARO týmu, který jej zaintuboval a resuscitoval. Resuscitace zůstávala dlouho bez odezvy, pak chlapci začalo bít srdce, ale zůstával v bezvědomí. Záchranáři jej proto převezli do Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Resuscitující lékař svůj postup považuje za správný

Lékař Michálek ve čtvrtek vypověděl, že při jeho příchodu do ORL ambulance seděl hoch matce na klíně a byl „prakticky v bezvědomí“. Otočil jej obličejem dolů, aby z úst odtekla krev, poté jej položil na zem a snažil se odsávačkou vyčistit ústní dutinu. Místo krvácení neviděl. Zavedl dítěti pro zajištění dýchání do krku tenkou kanylu, později pomáhal ARO týmu při resuscitaci. Svůj postup považuje v rámci své odbornosti za správný.

Z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti jsou obžalovány sestry Barbora Špásová a Alena Chovancová a lékařka Martina Šípková. Obžalobě pro přečin neposkytnutí pomoci čelí i nemocnice jako právnická osoba. Podle dřívějšího vyjádření policie nemocnice zásadně porušila či zanedbala důležité povinnosti. Znalci konstatovali, že „postup lékařky i obou zdravotních sester byl nejenom proti současné zavedené lékařské vědě, ale i proti zdravému rozumu“.

V době hospitalizace poškozeného chlapce neměla nemocnice definované odborné a organizační postupy v podobě zpracovaných standardů, které by stanovovaly doporučený lékařský a ošetřovatelský postup, tedy jak se má chovat zdravotnický personál, zejména při pooperační péči u dětského pacienta. Nově mají i sestry možnost volat v odůvodněných případech přímo specializovaného lékaře u jiných oddělení. Nemocnice dosud pochybení odmítala.

Rodina chlapce se domáhá odškodnění 22 milionů korun. Společnost Nemocnice Pardubického kraje jí původně nabízela 15,5 milionu korun, později částku ještě o něco navýšila, definitivní dohodu ale obě strany neuzavřely. Zatím nemocnice zaplatila rodině šest milionů korun jako zálohu.