Olomoučtí strážníci mají nový radar, zaměří se na rychlost ve vybraných lokalitách

Olomoučtí strážníci začnou od tohoto týdne měřit na vybraných místech ve městě rychlost řidičů, k dispozici mají nový přenosný radar. Nákup ručního měřiče rychlosti pro městskou policii schválili zastupitelé, důvodem byly časté stížnosti obyvatel na rychlou jízdu řidičů v některých částech Olomouce. Nové zařízení umožní strážníkům operativní měření ve vytipovaných místech, kde je ohrožena bezpečnost silničního provozu, řekl mluvčí strážníků Petr Čunderle. Radar vyšel téměř na 380 tisíc korun.

„Víme o lokalitách, kde překročení povolené rychlosti může být skutečně nebezpečné. Jedná se hlavně o místa se zvýšeným pohybem chodců, v okolí bytových zástaveb nebo i škol a školek. A právě v těchto místech by měl ruční měřič rychlosti efektivně doplnit stacionární měřiče,“ uvedl primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Primátor podotkl, že cílem není číhat na řidiče někde za stromem. „Chceme upozornit na to, že ignorování předepsané rychlosti je hazardem s životem chodců nebo cyklistů. Proto zveřejňujeme informace o pořízení ručního radaru i o tom, kvůli kterým lokalitám je vlastně potřeba. Pak už je na každém řidiči, jak se bude za volantem chovat se všemi důsledky,“ dodal.

Problémy jsou hlavně na okraji Olomouce

Podle ředitele městské policie Pavla Skalického podněty občanů a komisí městských částí pocházejí zejména z okrajových částí města, kde dlouhé rovné cesty svádí řidiče ke zrychlení. Problémy jsou ale i v ulicích vedoucích pěší zónou. Nový ruční měřič rychlosti využijí podle něj strážníci právě na těchto místních komunikacích.

Dodržování rychlosti na velkých páteřních komunikacích v krajském městě kontrolují nebo budou kontrolovat velké stacionární radary, dodal ředitel olomouckých strážníků.

Nový přenosný radar strážníků dokáže zachytit až tři měření za vteřinu a dosahuje na vzdálenost 1200 metrů. Navíc dokáže eliminovat antilasery pomocí pokročilých algoritmů. Policie pro strážníky určila na čtyři desítky míst pro měření rychlosti, jde o ulice v pěší zóně, kde je zvýšený pohyb chodců, i ulice jako Přerovská, Dalimilova, třída Míru či 17. listopadu. Výčet lokalit, kde začnou strážníci rychlost řidičů měřit, zveřejnila olomoucká městská policie na svých stránkách.