Nový most Václava Rendera výrazně uleví dopravě v centru Olomouce

Výraznou úlevu pro dopravu mezi centrem Olomouce a vlakovým nádražím přinese nový most přes řeku Moravu na frekventované Masarykově třídě v Olomouci. Byl pojmenován po kamenickém mistru a sochaři Václavu Renderovi. Auta a tramvaje na něj vyjedou v pátek.

Kvůli stavbě nového mostu přes řeku Moravu byla omezena doprava na důležité komunikaci spojující centrum města s hlavním nádražím od února 2020. V dopravních špičkách se v okolních ulicích kvůli tomu tvořily kolony. „Pomalu končí utrpení lidí, kteří bydlí v okolí této velké stavby, a také řidičů, kterým velká uzavírka této spojnice do města komplikovala život,“ řekl primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Na most v pátek ráno vyjedou auta i tramvaje, maximální povolená rychlost po Masarykově třídě bude 30 kilometrů za hodinu. Nový rychlostní limit má podle primátora přispět ke zklidnění dopravy v této části města, kde se po dokončení nové náplavky a nábřeží bude pohybovat větší počet chodců.

Render je autorem sloupu a zasloužil se o vznik kašen

Most dostal jméno po Václavu Renderovi. Významný kameník je autorem Sloupu Nejsvětější Trojice v centru Olomouce zapsaného na seznamu UNESCO. Render, který žil v letech 1669 až 1733, se také zasloužil o vznik souboru šesti barokních kašen.

Na Masarykově třídě budou od pátku fungovat všechny tramvajové zastávky včetně nově vybudované zastávky U Bystřičky ve směru k hlavnímu nádraží. Za běžného provozu budou přes centrum jezdit tramvajové linky číslo 2, 3, 4 a 6.

„Nicméně od 1. července z důvodu opravy železničního přejezdu v ulici Wolkerova a posléze kvůli rekonstrukci kolejí v křižovatce třídy Svobody a Havlíčkovy ulice bude docházet k úpravám nebo dočasnému přerušení provozu některých linek. Od 1. července tak na tuto trasu vyjedou linky 2 a 3 a kombinované linky X4/1 a X1/4,“ uvedla mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Anna Sýkorová.

Stavba mostu je součástí protipovodňových úprav

Vybudování nového mostu přes řeku Moravu na Masarykově třídě je součástí rozsáhlých protipovodňových úprav v této části města. Jejich stavba začala na jaře 2018. Navazuje na předchozí dvě dokončené etapy a stát bude 730 milionů korun.

Investice zahrnuje stavbu dvou mostů v Komenského ulici a na Masarykově třídě, výstavbu hrází a protipovodňových zdí i rozšíření koryta řeky Moravy a nábřeží. Nový most v Komenského ulici byl zprovozněn předloni. Náplavka v okolí řeky Moravy bude dokončena na podzim.