Šumperk opravil autobusové nádraží. Rekonstrukce je jedním z největších projektů v historii města

V Šumperku představili jedno z nejmodernějších autobusových nádraží v zemi. Má nová nástupiště, výpravní budovu nebo cyklověž. Stavba za zhruba 160 milionů korun patří k největším investicím v historii města. Původní autobusové nádraží bylo v havarijním stavu.

Modernizace trvala necelé dva roky, přípravné práce zahájili už v roce 2014. „Původní autobusové nádraží zde bylo z akce Z z roku 1975 a už tomu odpovídalo. Nástupní ostrůvky, co tu byly, hrozily havarijním stavem. Takže jsme chtě nechtě museli přistoupit k rekonstrukci,“ řekl starosta Šumperka Tomáš Spurný (PRO Šumperk).

Na střechách nových nástupišť jsou zasazené rostliny, jejich spodní část pokrývají skleněné tabule s logem města a obrysy významných šumperských staveb. Cestující mají k dispozici bezdrátové internetové připojení nebo několik míst pro bezkontaktní dobíjení mobilních telefonů.

Skončila oprava autobusového nádraží v Šumperku
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Celý prostor budou po setmění osvětlovat chytré zářivky. „Zapínají se, když projde cestující. Takže celou dobu šetří na deset procent, nesvítí. A jakmile se přiblíží cestující, tak se rozsvítí do plna,“ popsal jednatel firmy Select Systém Jaroslav Hrubý.

První cestující vyjedou z šumperského autobusového nádraží v pondělí.