Politolog Šír: V Putinově projevu zaznělo několik nepravd

Jako tradičně předstoupil v závěru kalendářního roku před zástupce médií ruský prezident Vladimir Putin, aby zodpověděl jejich dotazy či alespoň vzbudil zdání, že se o to pokusil. Podle politologa Jana Šíra je Putinova několikahodinová výroční tisková konference specifickým a předem připraveným žánrem. „Výsledný dojem je takový, že prezident dostane možnost být zobrazen ve všech polohách jako člověk, který všechno zvládá. Tady někoho pokárá, tu dá někomu otcovskou radu, případně mu vyhubuje nebo ho postraší,“ popsal Šír.

V průběhu tiskové konference došlo i na nepříjemné otázky, jako když se moskevský zpravodaj ukrajinské agentury UNIAN Roman Cimbaljuk zeptal na ruskou okupaci části východní Ukrajiny. „To byl ten moment, který měl podtrhnout, že k žádné cenzuře nedochází. Nicméně se obávám, že těch zbylých devadesát procent (tiskové konference) bylo pečlivě zrežírováno,“ poznamenal Šír.

V Putinově vystoupení identifikoval hned několik nepravd. „Překvapuje mě ten nehorázný cynismus, když tu strašnou tragédii kolem Aleppa nazval jednou z největších humanitární akcí, na které se úspěšně podílela vojska Asada, Íránu a Turecka,“ dodal expert na postsovětský prostor. 

O Putinovi nevíme nic. My známe jen jeho televizní obraz. Je to člověk televizních obrazovek.
Jan Šír

Jako další příklad manipulace s pravdou označil to, že šéf Kremlu odmítl obvinění týkající se zapojení ruského státu do rozsáhlé dopingové aféry tamních sportovců. „Prezidentův výrok byl v přímém rozporu se dvěma zprávami profesora Richarda McLarena, které byly vyhotoveny pro Světovou antidopingovou agenturu. To, co bylo ve zprávách obsaženo, je údajem, který celý zbytek světa vnímá jako potvrzený,“ zdůraznil Šír.

Ruský prezident zkritizoval americké demokraty (zdroj: ČT24)

„Ve vystoupení zaznělo více nepravd. Putin popřel, že by ruští hackeři stáli za hackerskými útoky proti USA – to je v přímém rozporu s tím, co říkají oficiální orgány státní moci ve Spojených státech včetně bezpečnostních složek. Máme tady zase dvě neslučitelná tvrzení, záleží na tom, které si vybereme. Osobně považuji za nepravdu Putinovo tvrzení,“ uvedl Šír.