Ostravský obvod Plesná je opět otevřený, policisté museli lidi evakuovat kvůli nálezu pumy

Policie v sobotu uzavřela velkou část ostravského obvodu Plesná. Evakuovala místní obyvatele, protože se tam v sobotu dopoledne našla nevybuchlá letecká puma z druhé světové války. Řekla to mluvčí ostravské policie Eva Micalíková. Pyrotechnici pumu vyzvedli asi čtvrt hodiny po páté večer. Evakuace se týkala velké části obyvatel obvodu, ve kterém žije přibližně třináct set lidí.

Asi sto kilogramů vážící nevybuchlou munici našel v sobotu dopoledne muž pří výkopových pracích na zahradě. „Nález ohlásil policii. Přivolaný pyrotechnik nařídil evakuaci obyvatel v okruhu 800 metrů od místa nálezu,“ řekla Michalíková.

Pyrotechnici pumu vyzvedli po páté hodině večer a následně převezli k odborné likvidaci. S tím skončila také evakuace a lidé se již mohou vrátit do svých domovů.

Na Opavsku a Ostravsku jsou podobné nálezy časté. Okolím Opavy, částí Hlučínska a Ostravska postupovali na jaře 1945 vojáci Rudé armády a jednotek 1. čs. armádního sboru. Ostravsko-opavská operace byla jednou z nejvýznamnějších vojenských bitev druhé světové války na území někdejšího Československa.

Pozůstatky po bojích se nacházejí dodnes. Naposledy policie 9. září ze stejného důvodu uzavřela část Ostravy-Poruby. I tehdy se evakuace týkala tisíce lidí.