Světoví lídři na Twitteru: Trump dal letos světu přes dva tisíce tweetů a „covfefe“

Hodně skvělého, o něco méně zpráv, ještě o trochu méně falešného a více než stovka poděkování. Takový byl uplynulý rok podle twitterového účtu amerického prezidenta Donalda Trumpa. O čem tweetovali a jak vypadal rok 2017 podle dalších světových státníků a kdo toho natweetoval nejvíce?

Donald Trump je svým pozitivním přístupem k sociální síti Twitter dobře známý. Aktivně se tu vyjadřuje průměrně šestkrát za den. S jedním ze svých tweetů, záhadným „covfefe“, jak se prezident zřejmě nechtěně upsal, se také dostal mezi roční statistiky nejvyhledávanějších slov na Googlu za uplynulý rok a na sociálních sítích tím vzbudil značný poprask.

Na aféru s covfefe reagovala také prezidentská kandidátka Hillary Clintonová poté, co Trump na Twitteru zveřejnil příspěvek o tom, jak ze svého neúspěchu ve volbách „obviňuje všechny kromě sebe, a odmítá říct, že byla hrozným kandidátem.“ Příspěvek se stal jejím nejlepším za uplynulý rok – Clintonová se na sociální síti vyjadřovala poměrně málo, přidala 210 tweetů.

Vůbec nejoblíbenější tweet, který se na účtu amerického prezidenta letos objevil, měl ale sdělení zcela jasné. Poté, co ze strany severokorejského vůdce obdržel označení za „starého blázna“, se na Trumpově účtu během listopadového summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) objevila odpověď: „Proč by mě Kim Čong-un měl urážet tím, že mi říká ‚starý‘, když já jsem mu nikdy neřekl, že je ‚malý a tlustý?‘ No dobře, hodně se snažím být jeho přítelem – možná se to jednou podaří!“

Donald Trump na Twitteru (2017)
Zdroj: Twitter

Trump se Twitteru věnoval většinou brzy ráno. Ze svých 2197 tweetů, které od 1. ledna do 27. prosince 2017 napsal, nejvíce příspěvků publikoval mezi šestou a sedmou hodinou, nejvíce pak ve středu a pátek, nejméně se síti věnoval během nedělí. Vůbec nejvíce zpráv, celkem 21, na sociální síť přidal v sobotu 30. září.

Hádky o fotbal, Portoriko i fake news

Částečně se v nich věnoval situaci na Portoriku, kde se lidé vzpamatovávali ze silného hurikánu Maria. Když místní starostka obvinila americkou vládu z nedostatečného zajišťování pomoci, kontroval Trump několika příspěvky o ubohých vůdčích schopnostech starostky San Juan a jejich neschopnosti zajistit na ostrově pomoc.

Donald Trump na Twitteru
Zdroj: Twitter

O pár hodin později se v dalších postech věnoval o pár dní dříve rozdmýchané aféře kolem amerického fotbalu (NFL) a hráčů, kteří během hraní hymny pokleknutím protestovali proti policejnímu násilí na černoších. Trump předtím vulgárně napadal protestující fotbalisty a vedení NFL vyzval, aby těm hráčům, kteří dají najevo svůj názor během hymny a dle jeho slov tak „neprojevují respekt vlajce“, neumožnili dále hrát.

Trumpovým oblíbeným tématem jsou také fake news, který často používá při kritice informací, které nepříznivě hodnotí jeho výkony ve funkci hlavy státu. Mezi americkými televizemi je jeho hlavním terčem kromě CNN i server Politico či televize NBC News. Právě CNN se stalo Trumpovým terčem na konci listopadu, kdy napsal, že televizní stanice šíří nepravdivé zprávy a ve světě velmi špatně reprezentuje Ameriku. Tiskové oddělení CNN přes sociální síť reagovalo narážkou, že reprezentovat USA je Trumpova práce.

@barackobama: Americans, country, Michelle

Protikladem je Trumpovi, alespoň co do četnosti tweetování, bývalý americký prezident Barack Obama. Během uplynulého roku přispěl pouze necelými 60 příspěvky. Nejčastěji v nich oslovoval Američany jako národ, a soustrastnými projevy reagoval na události, jako byla střelba v americkém Las Vegas, útok v Barceloně nebo v Manchesteru.

Mezi uživateli si největší oblibu získal příspěvkem, ve kterém citoval Nelsona Mandelu: „Nikdo se nenarodí s nenávistí vůči jiné osobě kvůli barvě kůže, původu nebo náboženství…“ Zpráva se stala vůbec nejlepším tweetem roku – jako oblíbenou ji označilo více než 4 a půl milionu lidí.

V oblíbenosti u uživatelů Twitteru zapůsobilo také Obamova přání k narozeninám pro Joea Bidena nebo valentýnské přání jeho manželce Michelle, kterou ve svých příspěvcích zmiňuje pravidelně.

Barack Obama na Twitteru (2017)
Zdroj: Twitter

Macron přetweetoval Trumpa

Navzdory tomu, že prezident Trump patří na Twitteru k velmi aktivním, počtem tweetů ho s přehledem překonal nově zvolený francouzský prezident Emanuel Macron. Od 1. ledna do 27. prosince 2017 vyprodukoval přes 3900 tweetů.

Výrazně aktivní byl především před prezidentskými volbami, kdy během jednoho dne na internet vystavil i přes stovku příspěvků. Nejoblíbenějším se mezi uživateli sítě stalo krátké sdělení „Udělejme naši planetu opět skvělou“, kterým reagoval na Trumpa a jeho odstoupení od Pařížské klimatické dohody.

Theresa Mayová na Twitteru (2017)
Zdroj: Twitter

Britská premiérka Theresa Mayová sklidila u uživatelů sociální sítě Twitter největší úspěch poté, co ji během projevu na konferenci konzervativců výrazně trápil kašel, kvůli kterému řeč několikrát přerušila. Místo toho, aby událost přešla, zveřejnila na svém účtu výmluvnou fotografii doprovázenou pouze „zakašláním“.

Během roku ale na síť přispívala svými více než 240 posty výrazně pouze ve dvou obdobích, během května a června a poté od října do prosince. Tematicky se soustředila především na brexit, mezi jejími populárnějšími tweety byla také gratulace k úspěchu Emanuela Macrona ve francouzských prezidentských volbách nebo blahopřání k oznámeným zásnubám prince Harryho.