Trump útočil na CNN kvůli obrazu USA ve světě. Reprezentovat je vaše práce, vrátila televize úder

Americký prezident Donald Trump o víkendu znovu zaútočil na média. Na Twitteru se opřel do zpravodajské televize CNN, která podle něj šíří nepravdivé zprávy a ve světě velmi špatně reprezentuje Ameriku. Tiskové oddělení CNN přes sociální síť reagovalo narážkou, že reprezentovat USA je Trumpova práce.

„FoxNews je v USA mnohem důležitější než CNN, ale mimo USA je CNN International stále hlavním zdrojem (falešných) zpráv. Reprezentují náš národ ve světě velmi špatně. Venkovní svět se od nich nedozví pravdu!“ napsal v sobotu večer na Twitteru Trump.

Na sociálních sítích tím vzbudil mnoho negativních reakcí. Tiskové oddělení CNN mu následně odpovědělo rovněž přes Twitter. „Není úkolem CNN reprezentovat USA ve světě. To je vaše práce. My máme informovat. Fakta především,“ uvedla televize.

Vedení CNN stojí za prací svých novinářů

CNN International má většinu diváků za hranicemi USA. Pracuje pro ni třeba zpravodajka Christiane Amanpourová. „Kdyby prezident Trump znal fakta, nikdy by takový tweet nezveřejnil. Tady je má kameramanka Margaret Mothová, která byla střelena do tváře, když informovala o faktech a pravdě v Bosně,“ ukázala snímek proslulá novinářka.

„Ať už jde o odhalování obchodu s otroky v Libyi, vyzdvihování portorického boje o oživení po hurikánu nebo věnování prostoru Zimbabwanům slavícím Mugabeho pád, nikdy jsem nebyl na práci CNN International pyšnější,“ prohlásil producent CNN International Tom Foster.

CNN podrželi i zástupci konkurence. „Děkuji CNN International za to, že zůstává férovým a svobodným hlasem po celém světě,“ řekl Joe Scarborough z televize MSNBC. „Trumpova slova jsou přímým útokem na svobodu, a dokonce bezpečnost novinářů ve světě,“ konstatoval známý sloupkař The Atlantic David Frum.

Trumpova kritika vůči americké televizi přišla v den, kdy ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon, kterým umožnil vést některá zahraniční média v Rusku jako „tajné agenty“. Načasování proto u některých komentátorů vzbudilo vlnu nevole. 

Není to poprvé, co Trump kritizoval CNN či jiná média. Naposledy před dvěma týdny během cesty do Asie řekl reportérům na palubě letadla Air Force One, že se na televizi moc nedívá. „Na Filipínách jsem byl nucen dívat se na CNN, což jsem nedělal několik měsíců, a opět jsem zjistil, jak špatné a falešné (fake) zprávy vysílá,“ napsal nedávno na Twitteru.

Trump mluví dokonce o rušení licencí

Současný americký prezident často používá termínu „vylhané“ nebo „falešné“ zprávy při kritice informací, které nepříznivě hodnotí jeho výkony ve funkci hlavy státu. Mezi americkými televizemi je jeho hlavním terčem kromě CNN i server Politico či televize NBC News.

Minulý měsíc Trump dokonce navrhl, že televizi NBC News by se měla sebrat vysílací licence. „Televizní zprávy jsou tak stranické, zkreslené a falešné, že licenci je třeba zpochybnit a v případě potřeby zrušit,“ konstatoval na Twitteru Trump.

Šéf amerického telekomunikačního regulátora FCC Ajit Pai to komentoval slovy, že nehodlá odebírat vysílací licence médiím, která podle názoru Bílého domu šíří nepravdivé zprávy.  Podle Paie nemá FCC právo rušit licence podle toho, jaký média šíří obsah. Připomněl první dodatek americké ústavy, který zaručuje svobodu slova a svobodu tisku.

Trumpa rozhněvalo, že nemusí být osobností roku podle Time

Šéf Bílého domu také před pár dny projevil značnou nelibost nad tím, že nemá jisté, zda bude znovu vyhlášen osobností roku v časopisu Time. 

„Časopis Time mi volal, aby mi řekl, že MOŽNÁ budu jako loni vyhlášen '(mužem) osobností roku'. Musel jsem ale souhlasit s rozhovorem a fotografováním,“ napsal Trump na Twitteru.„Řekl jsem, že možná nestačí a odmítl jsem. Přesto děkuji,“ dodal prezident.

Představitelé časopisu reagovali poznámkou, že se Trump mýlí, co se týče způsobu výběru osobnosti roku. „Time svou volbu nekomentuje před jejím zveřejněním, což je 6. prosince,“ reagoval časopis rovněž na Twitteru.