Great, America, bad, media. Co o Trumpovi vypovídá sto dní prezidentského tweetování?

„Twitter nemám rád, mám spoustu jiných věcí, které bych mohl dělat. Média jsou ale tak nepoctivá, že Twitter je jediný způsob odporu,“ prohlásil v lednu americký prezident Donald Trump.

Na sociální síť s modrým ptáčkem v logu umístil Donald Trump během prvních sto dní v Bílém domě téměř pět stovek tweetů. Reaguje v nich na aktuální dění, podniká výpady vůči oponentům či médiím a také hovoří sám o sobě. Témata, kterým se v příspěvcích věnoval, analyzuje následující graf.

Sto prezidentských dní Donalda Trumpa na Twitteru
Zdroj: Twitter

Slova, která se v jeho 140znakových textech objevují nejčastěji, pak graficky zobrazuje takzvaný wordcloud v úvodu tohoto článku. Kromě slova „great“ (skvělý, velký) stojí za povšimnutí také dvojice výrazů „fake“ a „news“. Trump totiž často označuje zpravodajství,  které se mu nelíbí, za falešné zprávy tedy „fake news“.

Nejvíce (13 příspěvků) americký prezident tweetoval hned 20. ledna, tedy v den svého uvedení do úřadu. Tehdy pod jeho správu přešel také oficiální účet americké hlavy státu @POTUS, na němž do té doby své příspěvky publikoval Trumpův předchůdce Barack Obama.

Trump však v rozhovoru pro Times uvedl, že si pravděpodobně nechá svůj dosavadní účet @realDonaldTrump a sám @POTUS využívat nebude.

„Teď tam mám 46 milionů lidí – a to je hodně, to je vážně hodně – ale 46 milionů – včetně Facebooku, Twitteru a, jak víte, Instagramu, takže když vezmete v úvahu těch 46 milionů tam, radši bych pracoval na tom a nechal si @realDonaldTrump, funguje to,“ řekl v rozhovoru.

Ve stech dnech od inaugurace se frekvence postování Donalda Trumpa měnila a některé dny jeho profil mlčel. Průměrně však v prvních sto dnech výkonu funkce Trump zveřejnil 5 příspěvků za den.

Aktivita Donalda Trumpa na Twitteru
Zdroj: Twitter