@POTUS mění majitele, po osmi letech převezme prezidentský Twitter Donald Trump

11 milionů sledujících a čistý účet. Kromě pomyslných klíčů od Bílého domu a funkce předá Barack Obama v pátek prezidentský twitterový profil svému nástupci, Donaldu Trumpovi. Prezidentské inauguraci se po celý den bude v pravidelných vstupech věnovat i ČT24. Od 17:00 a 20:00 je připraveno speciální vysílání.

„Ahoj, Twittere! Tady Barack. Vážně! Šest let ve funkci a konečně mi dali můj vlastní účet,“ hlásil americký prezident na nově založeném účtu 18. května 2015. Byl prvním „prezidentem sociálních sítí“. První, kdo vysílal Facebook live z Oválné kanceláře, na Youtube odpovídal na dotazy občanů, byl prvním prezidentem na Snapchatu. A taky prvním, kdo spravoval oficiální prezidentský účet President of the United States - @POTUS.

  • Celá digitální stopa Bílého domu se od roku 2009 značně rozrostla. Nový vzhled dostal web WhiteHouse.gov, včetně blogu a RSS feedu. Vznikly účty na Facebooku, Twitteru, Vimeu, iTunes i na sociální síti MySpace. V roce 2013 Michelle Obamová publikovala první fotku na Instagram.

Sám již v té době osobní účet měl, a dokonce ne jeden. Účty @WhiteHouse a @BarackObama byly ale oba spravované neziskovou společností Organizing for Action (OFA). Tweety přímo od Obamy, kterých bylo na účtech poskrovnu, se daly odlišit jen podle značky -bo na konci příspěvků. Nově založený @POTUS dostal jinou, osobnější tvář.

„Otec, manžel a 44. prezident Spojených států amerických“

Krátký, neformální popis účtu, fotografie s rodinou v profilu. Bílý dům prezidentský účet představil jako nový způsob, jak se s prezidentem mohou spojit běžní občané. „Prezident Obama se závazal k tomu, udělat jeho administrativu tak otevřenou, jak jen to bude možné. A @POTUS je způsob, jak se Američané mohou zapojit do záležitostí, na kterých jim nejvíce záleží,“ stálo v blogu, který nový účet představoval světu. Účet během půl hodiny nabral z nuly na 100 tisíc sledujících. A rostl každou další minutou.

S volbou nového prezidenta se po osmi letech a téměř 30 tisících tweetech účtu @WhiteHouse veškeré materiály archivují. Stejně jako se dříve archivovaly složky a stohy papírů, po Obamových je třeba zaarchivovat také veškeré digitální materiály.

@POTUS, @POTUS44 a @realDonaldTrump

  • Podobný osud jako twitterový účet @POTUS čeká také další facebookové a instagramové účty Bílého domu. Veškerý dosavadní obsah se přesune na nové profily Instagram.com/ObamaWhiteHouse a Facebook.com/ObamaWhiteHouse.

Dosavadní účet, který Barack Obama využíval jako oficiální prezidentský kanál, zůstane. Veškerý jeho obsah ale bude přesunut na jiný, nově vzniklý archivační profil @POTUS44. K 20. lednu bude @POTUS čistý, bez jakýchkoliv příspěvků. V takovém stavu ho dostane nastupující prezident Donald Trump. Oproti svému předchůdci ale přece jen dostane „bonus“ - 11 milionů uživatelů, kteří profil začali sledovat během vlády Baracka Obamy.  

Ačkoli se prezidentský profil uvolní pro nového uživatele, není jisté, že najde využití. Nastupující prezident Donald Trump v rozhovoru pro Times uvedl, že si pravděpodobně nechá svůj dosavadní účet @realDonaldTrump a sám @POTUS využívat nebude.

„Teď tam mám 46 milionů lidí - a to je hodně, to je vážně hodně - ale 46 milionů - včetně Facebooku, Twitteru a, jak víte, Instagramu, takže když vezmete v úvahu těch 46 milionů tam, radši bych pracoval na tom a nechal si @realDonaldTrump, funguje to,“ řekl v rozhovoru. 

Donald Trump
Zdroj: ČT24

„Napadlo mě, že bych na sítích byl méně, ale média o mně píší tak nečestně - tak nečestně - že to můžu dát na Twitter - a teď to není jen 140, už je to 280 znaků - můžu udělat ping, ping, ping …. A oni to vydají hned jak to tweetnu - třeba dnes ráno v televizi, Fox - přišla důležitá zpráva od Donalda Trumpa.“

  • Ani s více než 20 miliony uživatelů, kteří ho sledují, Donald Trump stále nemá na Baracka Obamu. Ten má na účtu @BarackObama více než 80 milionů sledujících a celosvětově by mělo jít o čtvrtý nejsledovanější účet.

Ve středu právě pro televizi Fox News zase prozradil, že Twitter nemá rád, k jeho používání jej ale nutí nepoctivá média, a jemu proto nezbude nic jiného než se ke krátkým zprávám na tomto mikroblogu uchylovat i z Bílého domu. „Podívejte, nemám rád tweetování. Jsou jiné věci, které bych mohl dělat. Ale mám tu velmi nepoctivá média, velmi nepoctivý tisk. A tohle je jediný způsob, jak na to mohu reagovat,“ vysvětlil svou potřebu využívat i nadále Twitter.

Trump v rozhovoru pro The Times také uvedl, že ke své přítomnosti na sociálních sítích využívá několik iPhonů a také jednoho nebo dva asistenty, kterým během dne tweety diktuje. Rovněž popsal, že tweetování považuje za velmi přesné, protože média jeho slova ne vždy předají přesně. „Nemůžou to napsat jinak, když to tweetnete, a v tom jsem velmi opatrný. Je to velmi precizní, opravdu velmi, velmi precizní - a často to jde ven jako breaking news.“

Není Ivanka jako Ivanka

Trump a jeho twitterový účet na sebe strhává pozornost pravidelně. Ať už záměrně, silnými prohlášeními na adresy dalších uživatelů, nebo omylem. V polovině ledna zveřejnil Trump na svém profilu příspěvek, ve kterém chválil Ivanku. Ovšem nikoli svou dceru, Ivanku Trump, ale Ivanku Majic, konzultantku v digitální agentuře z britského Brightonu, která měla jen podobné uživatelské jméno.

Žena, která dříve pracovala pro britskou labouristickou stranu, na jeho tweet o tom, že „Ivanka je skvělá žena se skutečným charakterem“, duchapřítomně reagovala zprávou: „Jste muž s obrovskou zodpovědností. Dovolila bych si vám doporučit dávat na Twitteru větší pozor a více se zajímat o klimatické změny.“