Slovem dne je „covfefe“. Internet se baví Trumpovým patvarem

Smršť na sociálních sítích rozpoutal tweet amerického prezidenta Donalda Trumpa. Nedokončená věta s překlepem, kterou Trump vyslal do světa, se stala inspirací pro mnohé dohady, vtipy a domněnky, v jaké situaci ji prezident psal a hlavně – co tím vlastně myslel.

„Despite the constant negative press covfefe“ (Navzdory neustálému negativnímu zpravodajskému covfefe), napsal Trump kolem půlnoci washingtonského času na svůj soukromý účet. Na následujících šest hodin se odmlčel, aniž by chybu opravil a větu dopsal.

Hlavně v Evropě, která v tu dobu začala pomalu vstávat, nastal poprask a hashtag #covfefe začal žít vlastním životem.

Trump a jeho covfefe
Zdroj: ČT24

Ačkoli je z kontextu zřejmé, že prezident chtěl použít slovo „coverage“ (pokrytí), uživatelé sociálních sítí se zběsile pustili do hádání, co tím Trump vlastně myslel a co u psaní zprávy dělal.

Patvar již má své heslo v internetovém slovníku Urban Dictionary, který se věnuje slangovým výrazům. Podle jednoho z několika vysvětlení se covfefe používá, když dojdou slova, nebo k ukončení rozpravy, když je člověk znaven dalším vysvětlováním svých myšlenek. 

Překladač Googlu rozpoznal v Trumpově novotvaru samojskou polynéštinu, ale překlad slova do dalších jazyků nenabízí.

Někteří přispěvatelé – s ohledem na Trumpovu indiskrétnost co se tajných informací týče – odhadují, že „covfefe“ by mohl být kód k prezidentskému kufříku s jaderným arzenálem.

Podnikavci nezaváhali a na serveru eBay už prodávají trička s nápisem Covfefe, někdo další zase koupil doménu covfefe.us.

Novináři se ptali na význam tajuplného slova i mluvčího Bílého domu Seana Spicera. „Myslím, že prezident a malá skupina lidí ví přesně, co měl na mysli,“ uvedl mluvčí bez dalších podrobností.

Trump svou zprávu opravil až ráno washingtonského času a celou věc se pokusil obrátit v žert, když vyzval své followery, aby hádali, co tím vlastně myslel. K dokončení své původní myšlenky se už ale nevrátil.