„Velké zločiny se dějí z vůle většiny,“ říká ruský disident Šenderovič. V Ostravě uvádějí jeho hru

Komorní scéna Aréna rozšířila repertoár o hru ruského autora, novináře a disidenta Viktora Šenderoviče. Inscenace Pan Ein a problém požární bezpečnosti ukazuje, jak je možné pod záštitou pomoci omezovat občanské svobody.

Viktor Šenderovič už v Rusku nežije. Poté, co odsoudil anexi Krymu a spolupracoval s nezávislými médii, se ocitl na seznamu nežádoucích. Emigroval proto do Polska. Hrdina jeho hry – pan Ein – se na rozdíl od autora o politiku nijak zvlášť nezajímá. Dokud se politici nezačnou zajímat o něj.

Do jeho bytu se postupně nastěhují zástupci moci, tedy starosta, hasič, policista i kněz, aby ochránili jeho majetek. „Je to narážka na první desetiletí Vladimíra Putina, který chtěl ctít zákony, bezpečnost a důstojnost, a ukradl a uzurpoval si všechno,“ podotýká Šenderovič.

Ve vašem zájmu

Jeho hra je inspirována poetikou absurdního divadla. „Pojednává o tom, jak vám pomocí předpisů, nařízení a vlastně ochrany vašich zájmů vezmou všechno. Dům, život, milenku, dceru. A tváří se, že je to v pořádku, že to bylo na vaši ochranu,“ dodává režisér Ivan Krejčí.

Někdo se přidá bez skrupulí na stranu skrytých uzurpátorů, jiný se sotva zmůže na tichý protest. Pan Ein se zprvu poslušně přizpůsobí, ale nakonec se vzbouří. „Háček je v tom, že zejména z vůle většiny se dějí všechny velké zločiny, všechny velké tragédie, přes které jsme přešli ve dvacátém století v Rusku, v Německu, ve Rwandě. Všechny genocidy, všechny katastrofy,“ konstatuje Viktor Šenderovič.

Hru o panu Einovi a problému požární bezpečnosti napsal v roce 2013. Ruská divadla ji dvakrát začala zkoušet, ale nikdy nehrála. Uvedení se zatím dočkala jen ve Varšavě, v Ostravě má českou premiéru.

Komorní scéna Aréna uvádí hru o omezování jedince (zdroj: ČT24)