Hollywoodští herci podporují Ukrajinu: McCordová složila báseň o Putinovi, Penn točil se Zelenským

Hollywoodští herci podporují Ukrajinu sbírkami i básní (zdroj: ČT24)

Proti válce na Ukrajině vystupují po celém světě i umělci, nejvíce jsou přirozeně vidět hollywoodské hvězdy. Filmové celebrity vybízejí hlavně k finanční pomoci, herečka AnnaLynne McCordová ale třeba složila báseň o Vladimiru Putinovi. A vlnu velkého zájmu vyvolal na začátku konfliktu Sean Penn, který na Ukrajině natáčel dokument.

Dobročinnou sbírku vyhlásil třeba americko-ukrajinský pár Ashton Kutcher a Mila Kunisová. Na logistickou podporu Ukrajiny chtějí vybrat na 30 milionů dolarů, sami přispějí třemi miliony.

„Nikdy jsem nebyla více hrdá, že jsem Ukrajinka,“ přiznala v příspěvku na YouTube herečka. „A já jsem nikdy nebyl více hrdý na to, že jsem ženatý s Ukrajinkou,“ dodal k vyznání své ženy Kutcher. Mila Kunisová se narodila ještě za časů Sovětského svazu v Černovicích na jihozápadě Ukrajiny. Do Ameriky se její rodina přestěhovala, ještě když byla dítě.

Další herecká hvězda – Benedict Cumberbatch – proti putinovskému režimu a agresi vystoupil během odhalování své hvězdy na hollywoodském chodníku slávy. „Chci vyjádřit podporu lidem z Ukrajiny a Ruska, kteří se brání zločinnému režimu a idiocii jeho vládců. Ať zastaví tato zvěrstva,“ vyzval představitel Sherlocka Holmese i Doctora Strange.

Depardieu chtěl ruský pas, válku ne

K zastavení bojů vyzval dokonce i skalní příznivec Vladimira Putina Gérard Depardieu. „Rusko a Ukrajina byly vždy bratrskými zeměmi. Jsem proti této bratrovražedné válce. Říkám: Zastavte válčení a vyjednávejte,“ radí herec, který má francouzské i ruské občanství.

Ruský pas získal v lednu 2013, protože nesouhlasil s rozhodnutím bývalého francouzského prezidenta Francoise Hollanda uvalit 75procentní daň na osoby s nejvyššími příjmy. Od té doby opakovaně vychvaloval Putina, jehož přirovnal k papeži Janu Pavlu II.

Báseň i dokument

Herečka AnnaLynne McCordová dokonce napsala Vladimiru Putinovi osobní báseň. Lituje v ní, jaké měl ruský prezident dětství, protože právě to podle ní může za jeho pokřivený charakter. „Drahý prezidente Vladimire Putine. Je mi tak líto, že jsem nemohla být vaší matkou. Kdybych byla vaší matkou, byl byste tak milován, držen v náručí radostného svitu,“ spekuluje internetová básnířka. Během jediného dne její recitaci vidělo přes 20 milionů lidí.

Připojují se i hudebníci. Iggy Pop či Nick Cave ruší své koncerty v Rusku. Naopak směrem na Východ se vydal americký herec a režisér Sean Penn. O situaci na Ukrajině točí dokument, do svého bunkru ho dokonce pustil i prezident Volodymyr Zelenskyj. Penn se podle jeho sociálních sítí dokonce vydal pěšky k ukrajinsko-polským hranicím.