Začíná Letní filmová škola v Uherském Hradišti. Ceny dostanou Svěrák, Huba či Bohdalová

V Uherském Hradišti začíná v pátek Letní filmová škola (LFŠ). Její 47. ročník nabídne do čtvrtka 12. srpna filmový, odborný a doprovodný program přibližující historii i současnost filmu. Festival představí novinky jako Muž se zaječíma ušima, Chyby, Okupace anebo Myši patří do nebe. Asociace českých filmových klubů také udělí Výroční ceny AČFK za celoživotní přínos kinematografii. Jejich nositeli se letos stanou Zdeněk Svěrák, Martin Huba, Goran Marković a Jiřina Bohdalová.

Letošní ročník přehlídky nabídne víc než 170 snímků, ten nejstarší je z roku 1913. LFŠ se letos zaměří na mexickou kinematografii, nabídne také retrospektivu Akiry Kurosawy či polské „filmy morálního neklidu“. Očekávané jsou i české a slovenské novinky. Kromě zahajovacího snímku Muž se zaječíma ušima a zakončovací válečné Zprávy se na přehlídce představí například režisér Olmo Omerzu s krátkým snímkem Poslední den patriarchátu.

„Bavíme-li se o českých premiérách, tak tou komplikací je to, že karlovarský festival, kde jsou většinou premiérové české filmy uváděny, se v letošním roce koná až po nás, a kvůli tomu na spoustu filmů nedosáhneme, protože je tvůrci budou uvádět až v Karlových Varech,“ uvádí pro ČT24 ředitelka přehlídky Radana Korená s tím, že program není založený na českých novinkách, ale týká se z velké části filmové historie či kontextu. „V tom máme velkou svobodnou vůli, jak si ten program sestavíme,“ dodává.

Organizátoři podle programové ředitelky Ivy Hejlíčkové čekají řadu hostů. Cenu dostane Zdeněk Svěrák, který zároveň poprvé v Uherském Hradišti vystoupí s Divadlem Járy Cimrmana, aby uvedl hru Záskok. Vedle něj festival ocení ještě třeba herce Martina Hubu nebo herečku Jiřinu Bohdalovou, která se ale z cesty do Hradiště omluvila. Dorazí také režisér Goran Markovič, který mezi lety 1965 a 1970 studoval na FAMU a bývá řazen do takzvané české školy jugoslávského filmu.

Bohatý program pro děti

Každý z účastníků, který si vyzvedne akreditaci, musí doložit očkování, test, nebo prodělání covidu. Na místě je k dispozici stan pro antigenní testy, ve vnitřních prostorách a na projekcích je třeba mít roušky. Organizátoři prý letos očekávají kolem pěti či šesti tisíc návštěvníků, což je méně než loni, kdy byla „Filmovka“ jednou z mála letních kulturních akcí. Filmy doplní doprovodný program včetně koncertu Dana Bárty nebo výstavy návrhů filmového architekta Jana Vlčka, letos je také naplánovaný bohatý program pro děti.

Letní filmová škola má kořeny má v jihočeských Čimelicích, kde se v roce 1964 promítaly filmy, na které divák v běžné distribuci nenarazil. Akce se dál rozrůstala, a do Uherského Hradiště se přesunula těsně před rozpadem Československa. V roce 1997 se kvůli povodním musela narychlo přesunout do Jihlavy.