Festival v Karlových Varech zahájí Zátopek

Životopisné drama o běžci Emilu Zátopkovi otevře letos Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Snímek Davida Ondříčka se tak poprvé představí divákům. Program soutěžních i nesoutěžních sekcí celkem nabídne přes třicet premiér. V soutěži poprvé festival nerozlišuje mezi hranými a dokumentárními filmy.

Film Zátopek patří k titulům, které musely odložit uvedení do kin kvůli pandemii koronaviru. V tuzemských biografech se začne promítat 12. srpna, tedy po premiéře ve Varech. Režisér David Ondříček, který je také autorem scénáře (spolu s Alicí Nellis a Janem P. Muchowem) vypráví o stěžejních momentech ze Zátopkova sportovního i soukromého života. Hlavní roli svěřil Václavu Neužilovi, jeho ženu, oštěpařku Danu Zátopkovou, hraje Martha Issová.

Programové sekce nabídnou dvě soutěžní sekce: hlavní soutěž a Na východ od Západu. V obou jsou rovnocennými konkurenty hrané a dokumentární snímky.

České tvůrce v hlavní soutěži zastupuje novinka slovinského, ale v Česku žijícího a tvořícího režiséra Olma Omerzua. Jeho Atlas ptáků vypráví s jemnou ironií o majiteli firmy, který podřídil celý svůj život práci, o to silněji ho zasáhne, když se věci náhle zvrtnou. V hlavní roli se představí Miroslav Donutil. Do soutěže se vrací také festivalový vítěz z roku 2017 Václav Kadrnka. Vítězného Křižáčka střídá Zpráva o záchraně mrtvého – spirituální cesta do nitra rodiny, jejíž otec leží v kómatu.

Křišťálový glóbus mohou získat také dva koprodukční dokumenty: Láska pod kapotou, v níž Miro Remo sleduje jezdce takzvané demoliční derby, a Každá minuta života. Tu v dokumentu Eriky Hníkové věnují rodiče svému čtyřletému synovi, z něhož chtějí vychovat „kvalitního člověka“.

Pocta Scorsesemu

Vary připravují také nesoutěžní sekce Zvláštní uvedení a Poctu The Film Foundation, neziskové organizaci, u jejíhož vzniku stál Martin Scorsese. Organizace pomohla ke zrestaurování více než devíti set filmových titulů. Premiéru restaurované klasiky z českých fondů uvádí každý rok i festival ve Varech. Naposledy měl přijít na řadu Kočár do Vídně, k plánovanému uvedení na „náhradní“ přehlídce 54½ MFF Karlovy Vary ale nedošlo, program byl zrušen kvůli trvajícím vládním opatřením.

Tvůrce a diváky Vary přivítají od 20. do 28. srpna, tradiční červencový termín pořadatelé odsunuli kvůli pandemii. Loni se festival ze stejného důvodu neuskutečnil.

Festival ve Varech představuje program 55. ročníku (zdroj: ČT24)