Sotheby's draží současné české umění i Kaplického blob

Sotheby's draží současné české umění (zdroj: ČT24)

V britské aukční síni Sotheby's začala aukce výtvarného umění dvacátého století, hojně jsou na ni zastoupeni i čeští umělci. Desítku děl od současných tvůrců zařadila aukční síň do nabídky ve spolupráci s českou galerií Kodl. Vedle současného tuzemského umění je možné v aukci koupit i tvorbu Jana Kaplického či Mikuláše Medka.

Od devětadvacetileté malířky Radky Bodzewicz zařadila londýnská síň do aukce obraz s názvem Maska: Vstupní brána, který patří do cyklu Božská komedie. Plátno je spojeno s rozšířenou realitou, mobilní aplikace obraz ozvláštní animací s hudebním doprovodem. 

Vyvolávací cena začíná na 4000 librách (asi 119 tisících korunách). Podobně jsou oceněna i další díla z kolekce současných českých umělců, podle aukčního katalogu mohou dosáhnout na částku tří až šesti tisíc liber.

V Sotheby's je kromě zmíněných zastoupena také tvorba Patrika Hábla, Jana Pištěka, Josefa Bolfa, Jana Kalába, Krištofa Kintery, Pasty Onera či Jakuba Špaňhela.

Radka Bodzewicz / Maska: Vstupní brána (z cyklu Božská komedie)
Zdroj: Radka Bodzewicz

Nejvyšší cena se očekává za Medkův obraz

Do aukce 20th Century Art: A Different Perspective (Dvacáté století: jiný pohled) se dostalo také několik děl již zesnulých tvůrců spojených s českým uměním. Konkrétně jde o obrazy Václava Špály, Joži Uprky nebo Mikuláše Medka. Medkova Exploze by se mohla podle odhadu vydražit až za 70 tisíc liber (asi dva miliony korun), což je nejvíce z české nabídky v aktuální dražbě. 

K mání je také model nerealizovaného návrhu Jana Kaplického na podobu nové budovy Národní knihovny v Praze. Očekává se, že zájem o takzvaný blob dosáhne částky 24 až 32 tisíc liber (zhruba 715 až 954 tisíc korun).

Aukce se koná on-line a potrvá do 11. listopadu.