TÉMA

Jan Kaláb

Sedm českých umělců založilo FIRMU, musí být manažery vlastního úspěchu

Ve své tvorbě vycházejí z graffiti subkultury a pojí je dlouholeté přátelství a věk blížící se čtyřicítce. Sedm výtvarníků jedné generace založilo nové umělecké uskupení, kterým reflektují postavení umělce v jednadvacátém století. FIRMA se představuje první společnou výstavou v pražské galerii Nová síň, kde také prezentuje svůj manifest.
8. 10. 2021|

Mural art nemluví jen tak do zdi. Venkovní obrazy oslovují kolemjdoucí i zvedají hodnotu nemovitostí

V českých městech přibývá stížností na vizuální smog, tedy nadměrné množství reklam ve veřejném prostoru. Nechat je odstranit je pro radnice často velmi složité, a to nejen v případě nelegálních billboardů. Čím dál více ale jak obce, tak soukromí majitelé propůjčují plochy pro takzvaný mural art.
10. 8. 2021|

Sotheby's draží současné české umění i Kaplického blob

V britské aukční síni Sotheby's začala aukce výtvarného umění dvacátého století, hojně jsou na ni zastoupeni i čeští umělci. Desítku děl od současných tvůrců zařadila aukční síň do nabídky ve spolupráci s českou galerií Kodl. Vedle současného tuzemského umění je možné v aukci koupit i tvorbu Jana Kaplického či Mikuláše Medka.
5. 11. 2020|

Ilegálně běhat, to už ne. Da Style Killas se ohlíží za vývojem od graffiti po galerie

Michala Dvořáka, Michala Škapu, Jana Kalába a Matěje Olmera spojuje graffiti minulost a značka DSK, tedy Da Style Killas. Bývalí writeři, dnes čtyřicátníci, vystudovali výtvarné školy a stali se svébytnými umělci, kteří ulice vyměnili za galerie. V jedné pražské – DSC Gallery – aktuálně vystavují. První společná výstava ukazuje jejich vývoj od graffiti po individuální malířské přístupy každého z nich.
23. 7. 2019|

Graffiti v kořenech. Jan Kaláb nechce být falešný

Z ulic se dostal až do prestižních světových galerií. Výtvarník Jan Kaláb vytváří graffiti, 3D objekty i abstraktní obrazy – jeho tvorbu za čtvrtstoletí shrnuje monografie Point of Space. Umělcova nejnovější díla jsou pak k vidění na stejnojmenné výstavě v pražské Trafo Gallery.
19. 11. 2018|