Sklo, architektura i nafukovací buvol. Studenti UMPRUM navrhovali nové bankovky a doklady

Možnost navrhovat podobu peněz je prestižní. V Česku lidé už dvacet let platí bankovkami podle návrhu Oldřicha Kulhánka. Změna se nechystá, přesto alternativu k nim nabízí nyní práce studentů UMPRUM. Mladí grafici totiž měli možnost si „nanečisto“ vyzkoušet novou emisi českých bankovek. Zároveň představují také nápady, jak vylepšit osobní doklady. Podle jednoho ze studentských návrhů dokonce vzniknou pamětní listy.

Na zadání pracovali studenti UMPRUM po dobu dvou semestrů a ve spolupráci se Státní tiskárnou cenin. „Novou emisi českých bankovek“ inspirovalo sté výročí vzniku Československa. Úkolem bylo předložit kompletní sadu šesti bankovek, tedy o nominálních hodnotách od 100 do 5000 korun.   

„Tento úkol propojuje ilustraci, typografii a práci s ochrannými prvky. Musí se navrhovat již s vědomím tisku, který se od standardních tiskovin podstatně liší. Složité bylo také propracování ikonografie natolik, aby bankovky působily jednotně, ale na první pohled byly snadno rozlišitelné,“ uvedl k zadání vedoucí Ateliéru tvorby písma a typografie Radek Sidun.

100 let designu se dostane na pamětní listy

Každou sérii mělo spojovat téma vyplývající ze snadno rozpoznatelných symbolů státní identity. Studenti sáhli například po tradici českého skla, významných osobnostech či proměnách architektonických slohů. Jeden z návrhů se zamýšlí nad způsobem, jak manipulaci s penězi usnadnit lidem se zrakovým postižením.   

Tuan Vuong Trong si za téma vybral posledních sto let českého designu, jednotlivé bankovky tedy zdobí ikonické předměty, třeba kubistická dóza Pavla Janáka nebo nafukovací buvol Libuše Niklové. Tento nápad zaujal Státní tiskárnu cenin natolik, že sérii postupně vydá jako kolekci pamětních listů.

Studenti UMPRUM navrhovali nové bankovky a osobní doklady (zdroj: ČT24)

Vedle bankovek se studenti věnovali také osobním dokladům a řešili, jaké funkce by měly v blízké budoucnosti plnit. Občanský a řidičský průkaz, cestovní pas a osvědčení o registraci vozidla bylo třeba nejen modernizovat, ale i vizuálně sjednotit. 

Nejlepší práce jsou vystaveny v historickém trezoru České národní banky. Prezentace studentských návrhů je součástí expozice Lidé a peníze a je zdarma přístupná až do prosince.