TÉMA

UMPRUM

Prezident Zeman jmenoval čtyři nové rektory

Prezident Miloš Zeman ve středu na Pražském hradě jmenoval čtyři rektory vysokých škol. Do roku 2027 povedou Ostravskou univerzitu (OU) Petr Kopecký, Slezskou univerzitu v Opavě (SU) Tomáš Gongol a Univerzitu Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP) Jaroslav Koutský. Ve funkci rektora Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (UMPRUM) bude pokračovat Jindřich Vybíral.
4. 1. 2023|

Jindřich Vybíral obhájil funkci rektora Vysoké školy uměleckoprůmyslové

Akademický senát Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM) zvolil rektorem na příští čtyři roky historika umění Jindřicha Vybírala, který tuto funkci už zastával v předchozím volebním období. Vybíral byl jediným uchazečem. Kandidáta navrženého senátem jmenuje prezident.
21. 11. 2022|

Výstava ukazuje československý i současný design brýlí. Saskia Burešová si ty své už vybrala

Po chebském Retromuseu si zájemci mohou prohlédnout výstavu Brejle a okuliare i v pražské Galerii UM. Expozice přibližuje zejména design brýlí od československých výrobců, ukazuje ale i nejstarší sběratelské kousky ze zahraničí. Až do 28. května návštěvníci také zjistí, jak si brýle představují současní studenti UMPRUM.
22. 4. 2022|

Zemřel výtvarník a ilustrátor Jiří Šalamoun. Proslavil ho Maxipes Fík

Několik dní před sedmaosmdesátými narozeninami zemřel výtvarník, ilustrátor a pedagog Jiří Šalamoun. Ilustroval více než osmdesát knižních titulů, tvořil plakáty i litografie. Do povědomí několika generací se Šalamoun zapsal především jako autor výtvarné podoby Maxipsa Fíka.
1. 4. 2022Aktualizováno1. 4. 2022, 12:28|

Židé se po válce vraceli domů. Jenže žádný domov nebyl

„Vždycky jsem si myslel, jaká to bude radost, jak budeme šťastní, ale byl jsem tak vyprahlý, že jsem žádnou radost, žádné city projevovat nemohl,“ přibližuje své pocity po osvobození Toman Brod. Válka sice skončila, ale život pro něj – i další pamětníky holocaustu – nebyl snadný. S křížem traumatu se vraceli domů, kde na ně často nikdo nečekal. A ti, co čekali, nechtěli věřit jejich vyprávění. Vzpomínky přeživších na návrat uzavírají třetí řadu Příběhů 20. století, která se pokouší vystihnout obraz holocaustu v českých zemích. Dokumentární cyklus vysílá ČT2 každou neděli odpoledne.
12. 12. 2021|

V Praze a Benešově vystavují studenti práce vytvořené během pandemie

Stavy, které lidé mohli prožívat během koronavirové pandemie, se promítly do aktuální výstavy v Benešově. V Muzeu umění a designu i na dalších místech představují své práce studenti z pěti českých univerzit. Svá díla prezentují na jiné výstavě také posluchači pražské UMPRUM. Klauzurní a semestrální práce tvořili mladí umělci během pandemie, poprvé je vystavují mimo školní ateliéry.
8. 6. 2021|

Herbář ve skle. Designéři vytvořili kolekci inspirovanou i českou krajinou

V dubnu měli vystavovat na designovém veletrhu v italském Miláně, místo toho mají čeští návrháři premiéru na internetu. Maxim Velčovský spolu s designéry z UMPRUM v Praze navrhli pro tuzemskou sklárnu Lasvit sadu svítidel a doplňků vycházejících mimo jiné z české přírody.
20. 7. 2020|

Sklo, architektura i nafukovací buvol. Studenti UMPRUM navrhovali nové bankovky a doklady

Možnost navrhovat podobu peněz je prestižní. V Česku lidé už dvacet let platí bankovkami podle návrhu Oldřicha Kulhánka. Změna se nechystá, přesto alternativu k nim nabízí nyní práce studentů UMPRUM. Mladí grafici totiž měli možnost si „nanečisto“ vyzkoušet novou emisi českých bankovek. Zároveň představují také nápady, jak vylepšit osobní doklady. Podle jednoho ze studentských návrhů dokonce vzniknou pamětní listy.
29. 6. 2020|

Konstrukci stropů, které se v úterý zřítily, nakázali zachovat památkáři, tvrdí rektor

Národní památkový ústav (NPÚ) podle rektora UMPRUM Jindřicha Smetany nemá pravdu, když odmítá odpovědnost za projekty, ke kterým dává stanoviska. Rektor to uvedl v souvislosti s budovou v pražské Mikulandské ulici, při jejíž rekonstrukci se v úterý zhroutily stropy, které zranily tři dělníky. UMPRUM buduje v domě své technologické a dílenské zázemí.
19. 7. 2018|