Filmová upoutávka týdne: Geoffrey Rush se chopil štětce jako Giacometti

Minule jako génius fyziky, nyní jako umělecký mistr. Australský herec Geoffrey Rush přidává k  řadě svých rolí v historických filmech ztvárnění švýcarského umělce Alberta Giacomettiho, jehož sochy mají v současnosti hodnotu překračující i sto milionů dolarů. Film Final Portrait se ale bude asi víc týkat výtvarné části jeho tvorby.

Švýcar Alberto Giacometti se narodil v říjnu 1901. Navštěvoval výtvarnou školu v Ženevě, a když se přestěhoval do Paříže, zaobíral se kubismem a surrealismem. Mezi jeho přátele se řadil i Pablo Picasso. Od surrealismu se ale postupně odklonil.

Po druhé světové válce se veřejnost na výstavě v New Yorku poprvé seznámila s jeho skulpturami protáhlých lidských figur. Americké publikum jej nadšeně přijalo a v následujících letech rychle získal světový věhlas.

Ukazující muž Alberta Giacomettiho
Zdroj: Carlo Allegri/Reuters

Vedle sochařské tvorby se začal také více věnovat malbě a vytvořil řadu portrétů svých příbuzných a přátel. Na benátském bienále v roce 1962 obdržel Velkou cenu za sochařství. V lednu 1966 pak zemřel na selhání srdce.

Jeho sochařská díla se v současnosti počítají mezi nejdražší. V roce 2015 byl jeho Ukazující muž z roku 1947 vydražen za rekordních 141,3 milionu dolarů. Překonal jiný Giacomettiho rekord – sochy Jdoucí muž I, za níž v roce 2010 kupující zaplatil 104,3 milionu dolarů.

Recenzenti pochvalují výkon Rushe jako Giacomettiho

Slavného malíře se teď ve filmu pokusil zachytit Stanley Tucci, který sice udělal kariéru jako herec (například Terminál nebo Ďábel nosí Pradu), ale nebrání mu to občas zkusit i režii (zhruba jednou za dekádu). Snímek Final Portrtrait přitom nejenom režíroval, ale také stojí za scénářem.

Soustředí se na úzký výsek Giacomettiho života, a to nedlouho před jeho smrtí. Podle upoutávky se snaží přiblížit jak jeho svébytný přístup k práci, tak i komplikovaný osobní život, který zahrnuje milenku. Jádrem je pak tvorba portrétu přítele a spisovatele Jamese Lorda, což je také skutečná osoba, jež je podepsána pod knihami, které naopak zachycují Giacomettiho.

Geoffrey Rush
Zdroj: Thomas Peter/Reuters

Umělcovu energii se pokouší zprostředkovat Geoffrey Rush, pro kterého to není první ztvárnění reálné osobnosti. Ve filmu Život a smrt Petera Sellerse si zahrál titulního herce, ve dvojici filmů o královně Alžbětě s Cate Blanchettovou představoval královnina rádce Francise Walsinghama a loni se v seriálu Génius změnil v Alberta Einsteina.

Ve filmu Final Portrait je Rush silným prvkem. Podle recenzenta Owena Gleibermana z Variety je malý film povýšen právě temperamentní charakterizací Giacomettiho v Rushově podání. Jeho výkon ocenil i David Rooney z Hollywood Reporter.