Českému orchestru sklaply Čelisti. Uzavřel smlouvu se Spielbergem

Český orchestr uzavřel smlouvu se Spielbergem (zdroj: ČT24)

Hollywoodský režisér Steven Spielberg si pro projekce svých filmů s živou hudbou vybral Český národní symfonický orchestr (ČNSO), smlouvu uzavřeli na pět let. Zhruba devadesátka hudebníků tak bude v evropských koncertních sálech hrát melodie k titulům jako E.T. Mimozemšťan, Čelisti nebo Dobyvatelé ztracené archy.

Pražské publikum melodie ze Spielbergových filmů poprvé uslyší 3. dubna. „Hned druhý den odjíždíme do Londýna. Premiéry ale budou vždy v České republice,“ ujistil posluchače ředitel ČNSO Jan Hasenörl.

Orchestr letos nazkouší hudbu ke třem Spielbergovým filmům – během pěti let pak divákům nabídne většinu těch, na nichž hvězdný režisér pracoval s oscarovým skladatelem Johnem Williamsem. Kromě Čelistí nebo série s Indianou Jonesem se potkali také u sci-fi snímků Minority Report a Válka světů, v Jurském parku nebo dramatu Schindlerův seznam.

Vrátí se i Morricone

Jiný slavný filmový skladatel bude s ČNSO letos spolupracovat osobně. Ennia Morricone doprovázel orchestr i na loňském rozlučkovém koncertě v Praze. Autor hudby ke spaghetti westernům, mimo jiné ke snímku Tenkrát na západě, si české hudebníky také několikrát vybral pro nahrávání filmové hudby. Včetně doprovodu k filmu Quentina Tarantina Osm hrozných, za niž získal Oscara. Do Prahy se vrátí opět kvůli natáčení další své filmové partitury, navíc se chystá ČNSO dirigovat na festivalu Prague Proms. 

„A mezitím chystáme ještě turné do Spojených států s hudbou Leonarda Bernsteina,“ doplnil další plány z nabitého programu Jan Hasenöhrl. Na zahraničních koncertech stráví hudebníci během jednoho roku více než tři měsíce.

Český národní symfonický orchestr
Zdroj: ČNSO

Čeští posluchači si od nich filmové melodie mohou poslechnout už 18. ledna, kdy v O2 areně zahrají skladby ze snímku Harry Potter a Tajemná komnata.