Vlak Lustig staví v Terezíně, kde vzniklo nové centrum pro studium genocidy

Vlak Lustig zastavil v novém Centru studia genocid (zdroj: ČT24)

Začal šestý ročník vzdělávacího projektu Vlak Lustig. Celý týden nabízí filmy, výstavy nebo divadelní hru Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou. Inscenace podle knižní předlohy Arnošta Lustiga měla premiéru v červnu 2012 na pražském nádraží Bubny. Letošní program představuje také nové Centrum studia genocid v Terezíně, kde vlak stojí.

Cílem nového centra v Terezíně je hlavně výuka o příčinách a důsledcích genocid, etnických čistek a masového vyvražďování ve světových dějinách. Podle ředitele centra Šimona Krbce je znalost o tom, co to genocida je, základním krokem k prevenci podobných tragédií.

Ředitel centra připomněl, že boj proti fenoménu popírání genocid je hlavním důvodem, proč řada evropských států přijala legislativu, která popírání holocaustu staví mimo zákon.

Centrum chce studium genocid prosadit do školní výuky

Obor studií genocid je podle Krbce založen na srovnání různých případů genocidního násilí ve světových dějinách, jako byla likvidace původních obyvatel Ameriky a Austrálie, genocidy Arménů, nacistické genocidy Židů, Romů a dalších evropských národů a skupin obyvatel, genocid v Kambodži a Rwandě a dalších oblastech světa.

„Událostí byla celá řada, je to fenomén, který je spojen s lidstvem od jeho počátku. Bohužel i v dnešní době se dějí takové věci na území Iráku a Sýrie, někteří odborníci považují za genocidní násilí i to, co se děje v Severní Koreji,“ uvedl Krbec. Centrum nabídne například model osvětimského vyhlazovacího tábora, různé fotografické expozice nebo promítání filmů, například dokumentu Děti Antonína Kaliny.

Centrum chce prosadit studium genocid do základních, středních i vysokých škol. Obor je rozšířen hlavně v USA. V Evropě obdobné centrum funguje třeba ve Švédsku nebo ve Velké Británii.

Vlak Lustig

Od 10. do 16. července se v Centru studia genocid v Terezíně koná šestý ročník projektu Vlak Lustig, který má 14. a 15. července na programu také tradiční divadelní představení Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou.

Jeden vagon Vlaku Lustig, který je symbolickou připomínkou nacistických transportů, které Evropou křižovaly během druhé světové války, byl přesunut na nádvoří bývalých kasáren. V minulých letech vlak vyjížděl do evropských zemí, aby připomněl oběti transportů.

Vydáno pod