Zachránil více lidí než Nicholas Winton. Jeho příběh vypráví Děti Antonína Kaliny

Zachránil více dětí než sir Nicholas Winton, ale skoro nikdo ho nezná. Teprve in memoriam získal státní vyznamenání a cenu Spravedlivý mezi národy. Stanislav Motl odkrývá příběh věčného bouřliváka, třebíčského rodáka, který v pekle buchenwaldského koncentračního tábora dokázal uchránit více než tisícovku židovských dětí. Dokument Děti Antonína Kaliny sledujte v úterý od 20:55 na ČT2.

Antonín Kalina nasazoval během druhé světové války vlastní život kvůli záchraně židovských dětí. V koncentračním táboře Buchenwald se mu podařilo různými metodami, například ukrýváním nebo přepisováním jmen, zachránit před holocaustem víc než devět set dětí.

Zachránil nositele Nobelovy ceny

„Tajně měnil jména, mrtvé za živé, namaloval před dětským blokem cedulku s nápisem tyfus a nacisté se tam báli chodit. Takové dělal finty,“ popisuje Stanislav Motl. Koncentrační tábor díky Kalinovi přežili i dva pozdější nositelé Nobelovy ceny, spisovatelé Elie Wiesel a Imre Kertész.

Nabízí se srovnání s jinými slavnými zachránci z dějin druhé světové války. Obchodník Oskar Schindler zachránil 1200 vězňů, převážně Židů, které evakuoval před postupující frontou do bezpečnějších továren. Anebo Nicholas Winton, o němž historikové uvádějí, že zachránil 689 dětí, převážně židovských uprchlíků z Československa.

Spravedlivý mezi národy

O těchto mužích vycházejí knihy, natáčejí se o nich filmy. O Antonínu Kalinovi se, na rozdíl od předchozích dvou hrdinů, v českém prostředí zatím příliš neví. Podle producentky publicistiky a dokumentární tvorby ČT Lenky Polákové spousta lidí vůbec netuší, že v Čechách žil takový člověk.

Dokument vypráví příběh Antonína Kaliny (zdroj: ČT24)

Publicista Stanislav Motl v roce 2013 o Kalinovi vydal knihu, vypátral příbuzné Antonína Kaliny i zachráněné lidi. „Je nesmírně oceňovaný v Izraeli, nesmírně oceňovaný ve Spojených státech amerických. A tak jsme ho konečně objevili i u nás,“ upozornil Motl, jenž spolupracoval také na dokumentárním filmu, který natočil Pavel Dražan.

Kalina byl roku 2012 v Izraeli oceněn jako „Spravedlivý mezi národy“, dekoroval jej také prezident ČR medailí „Za zásluhy“. Za života se mu však uznání nedostalo. Zemřel roku 1990 v Praze ve věku 88 let.

V rodné Třebíči má zatím pamětní desku, na únor se připravuje otevření síně Antonína Kaliny v židovském městě. Jeho památku připomene i letní festival židovské kultury Šamajim.