Dům umění v Brně obměnil výstavy: Sedmikrásky doprovází Opilecký krok

Dům umění v Brně obměnil výstavy (zdroj: ČT24)

Dům umění města Brna kompletně obměnil svou výstavní nabídku. V Domě pánů z Kunštátu si návštěvníci mohou prohlédnout archiv kameramana Jaroslava Kučery, který natočil slavné snímky Sedmikrásky nebo Všichni dobří rodáci. V hlavní budově na Malinovského náměstí galerie představuje současné americké umělce Sama Lewitta a Cheyneye Thompsona a Čecha Jiřího Thýna.

Dosud neznámé záběry, obrazy, koláže nebo rodinné filmy Jaroslava Kučery uvidí návštěvníci výstavy Mezi-obrazy. „Vystavujeme záběry, které nebyly vytvořeny se záměrem prezentace. Návštěvníci také uvidí, co předcházelo slavným scénám,“ řekla kurátorka Kateřina Svatoňová.

Cílem výstavy je představit myšlení kameramana, který pracoval na filmech Sedmikrásky, Perličky na dně nebo Démanty noci. „Vidět archiv kameramana není úplně běžné a všechno, co je na této výstavě, diváci nemohli vidět nikde jinde vidět,“ pokračuje Kateřina Svatoňová. Archiv Jaroslava Kučery bude vystaven do 11. června.

Z výstavy Síť. Gradient. Opilecký krok
Zdroj: Dům umění města Brna

Výstava současných amerických umělců, která nese název Síť. Gradient. Opilecký krok, potrvá do konce července. „Sam Lewitt pro výstavu vytvořil specifické tepelné články. Obrazy Cheyneyho Thompsona působí abstraktně, ale poukazují na ekonomické, sociální a politické problémy,“ popisuje kurátor výstavy Karel Císař.

Jiří Thýn představuje svá nová díla do konce května pod názvem Hledání monumentu II. „Výstava prezentuje velkoformátové barevné fotografie, které autor doplnil vlastním textem a dvěma objekty,“ uvedla kurátorka výstavy Marika Svobodová. Thýn kombinuje vizuálně rozmanité předměty, třeba přírodniny a plastovou bedýnku nebo sáček.

Součástí nových výstav je také doprovodný program, který zahrnuje komentované prohlídky, přednášky nebo semináře. Na konci května se například uskuteční fotografický workshop s Jiřím Thýnem. Výtvarné aktivity budou připraveny také pro děti.

Uložit